Ica-butiken i Kisa har låtit installera ett nytt rabattsystem som ska minska deras matsvinn, något som SVT var först att rapportera om.
– Om kunden hittar en vara med kort datum så kan de gå till den här maskinen och scanna den. Uppfylls kriterierna som är inlagda i förväg så faller det ut en rabatt som man kan klistra över streckkoden. Sedan går man till kassan och betalar som vanligt, berättar Morgan Alm, Ica-handlare i Kisa.
Vad krävs för att en vara ska rabatteras?
– För de flesta produkter gäller det att utgångsdatumet är inom en till tre dagar. På koloniala varor, som pasta och läsk, så kan du få rabatt från sju dagar.
Den vanligaste rabatten är 30 procent, men även det beror på hur långt fram i tiden som utgångsdatumet ligger.
– Går en vara ut i dag, då får du mellan 30 och 70 procents rabatt beroende på vara. Att det är just 30 procent beror på att det är den procent som vi har haft historiskt när vi märkt ned varor.
Tanken är att även butikspersonalen ska kunna använda maskinen för att märka ned varor.
– Den är tudelad, vi kan använda den i vår svinnhantering och kunden kan använda den för att komplettera och hjälpa oss.
Vilka varor kan man som kund få högst rabatt på?
– Kolonialvaror. De har längre tid för konsumtion och är sällanköpsvaror.
Maskinen har varit installerad på Ica i Kisa i ungefär en månad när vi besöker butiken.
– Hittills har varor till ett värde av ungefär 2–3 000 kronor gått igenom maskinen varje vecka, men än så länge har det mest varit varor som vi själva märkt ned. På sikt tror vi att vi ska kunna få ned svinnet ganska ordentligt, om vi får kundernas hjälp.
Har ni någon målsättning?
– Helst vill vi ju undvika allt svinn, skrattar Morgan och fortsätter sedan:
– Målsättningen på lång sikt är att det totala svinnet ska minska med 20 till 25 procent. På ett till två år är förhoppningen att få ned svinnet 10 till 15 procent.
En annan förhoppning är att maskinen ska få kunderna att ändra köpmönster.
– Framför allt så är tanken att man ska börja leta efter varor med korta datum i stället för varor med de bästa datumen. Ska du använda varan samma kväll, då kanske du inte behöver välja en produkt med tre veckor kvar till utgångsdatum.
Morgan fastslår:
– Säljer vi våra varor i rätt ordning, alltså de med kort datum först, då kommer det per automatik att bli en bättre ruljans och mindre matsvinn.