Bolaget vill utöka tĂ€kten – myndigheten krĂ€ver svar

Kindabetong AB vill utöka sin tĂ€ktverksamhet och bryta maximalt sex miljoner ton berg- och grusmaterial under de kommande 25 Ă„ren. Nu krĂ€ver LĂ€nsstyrelsen Östergötland att bolagets tillstĂ„ndsansökan kompletteras.

Kindabetong AB har sedan 1945 bedrivit tĂ€ktverksamhet i Dansbo mellan Kisa och Rimforsa. Nu behöver de förlĂ€nga sitt tillstĂ„nd – nĂ„got som ocksĂ„ innebĂ€r en utökning.

Kindabetong AB har sedan 1945 bedrivit tĂ€ktverksamhet i Dansbo mellan Kisa och Rimforsa. Nu behöver de förlĂ€nga sitt tillstĂ„nd – nĂ„got som ocksĂ„ innebĂ€r en utökning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-24 09:16

– Det hĂ€r Ă€r vĂ„r första kommunikation med bolaget sedan ansökan kom in, sĂ€ger miljöskyddshandlĂ€ggaren Karin Fröbom nĂ€r vi nĂ„r henne via telefon. 

Kindabetongs nuvarande tillstĂ„nd, för att bedriva tĂ€ktverksamhet och tillverkning av betong i SlĂ€tmon mellan Rimforsa och Kisa, hĂ„ller pĂ„ att löpa ut. DĂ€rför ansökte företaget i juli förra Ă„ret om en förlĂ€ngning pĂ„ 25 Ă„r – en förlĂ€ngning som innebĂ€r en rejĂ€l utökning. Bolaget vill bland annat, under tillstĂ„ndstiden, kunna utvinna sex miljoner ton berg- och grusmaterial, utöka brytomrĂ„det med maximalt 17 hektar och tillverka 40 000 kubikmeter betong. Enligt ansökan skulle i snitt 38 transporter gĂ„, till och frĂ„n tĂ€kten, varje dag.

– Miljöprövningsdelegationen anser att tillstĂ„ndsansökan behöver kompletteras. Vi har en del frĂ„gor som mĂ„ste besvaras innan vi kan fatta ett slutgiltigt beslut om tillstĂ„ndet ska beviljas eller inte. En sĂ„n hĂ€r typ av verksamhet har en stor inverkan pĂ„ miljön och de nĂ€rboende och dĂ„ Ă€r det viktigt att den sökande kan visa att den pĂ„verkan Ă€r acceptabel, förklarar Fröbom vidare.

undefined
Under 2020 intervjuade vi grannarna Jörgen Ejlertsson och Anna Karlsson som var bekymrade över bolagets planer pÄ att bryta under grundvattennivÄn. Nu krÀver lÀnsstyrelsen omfattande kompletteringar i den frÄgan.

En av de stora frÄgorna i myndighetens kompletteringskrav handlar om att Kindabetong, med ett beviljat tillstÄnd, skulle kunna bryta berg- och grusmaterial under grundvattennivÄn. Om det finns risk att allmÀnna och enskilda intressen, sÄ som grundvattenbrunnar, skadas av en sÄdan verksamhet krÀvs ett specifikt tillstÄnd som endast mark- och miljödomstolen kan pröva. Fröbom förklarar:

– Kindabetong behöver visa att det Ă€r uppenbart att en sĂ„dan skada inte kommer att intrĂ€ffa, och det kanske de kan göra med ytterligare kompletteringar. Det Ă€r en avgörande frĂ„ga för att vi, och inte domstolen, ska kunna fortsĂ€tta handlĂ€gga Ă€rendet.

Listan av krav Àr lÄng och de kompletteringar som lÀnsstyrelsen vill ha in handlar bland annat om bolagets tÀnkta brytning av naturgrus, deras hantering av dagvatten och de förorenade omrÄden, som pÄ grund av ett gammalt sÄgverk, finns pÄ de tÀnkta fastigheterna. Myndigheten vill ocksÄ att bullerutredningarna visar att de satta grÀnsvÀrdena inte överskrids vid nÄgon av de nÀrliggande bostÀderna.

undefined
LĂ€nsstyrelsen Östergötland vill bland annat veta mer om hur bolaget planerar att hantera dagvattnet och risken för att spill frĂ„n maskiner sprids till omgivningen.

– Vid den hĂ€r typen av ansökningar krĂ€vs det oftast nĂ„gon form av komplettering, sedan beror det sĂ„klart pĂ„ verksamhetens omfattning och hur kĂ€nsligt omrĂ„det och omgivningen Ă€r. I det hĂ€r fallet fanns de flera olika frĂ„gor och omrĂ„den som gjorde att kompletteringskraven kanske blev lite mer omfattande, förklarar Fröbom och fortsĂ€tter:

– Vi vill bland annat veta hur spill frĂ„n maskiner eller andra föroreningar ska förhindras frĂ„n att spridas med dagvattnet.

undefined
"Vi kommenterar ingenting", sÀger Kindabetongs vd Magnus Wallfridsson nÀr vi söker honom.

Kindabetong AB ska senast den 18 juni komma in med de efterfrÄgade kompletteringarna.

– Vi har inga kommentarer förrĂ€n lĂ€nsstyrelsen har fattat beslut, det har vi sagt förut. Idag finns det ingenting att kommentera, konstaterar bolagets vd Magnus Wallfridsson.

Steget dÀrpÄ, i tillstÄndsprocessen, blir en ny bedömning frÄn miljöprövningsdelegationen. Om ansökan anses komplett kungörs den för allmÀnheten och berörda myndigheter innan ett slutgiltigt beslut kan fattas. TillstÄndsbeslutet kan sedan överklagas till domstol.

– Det hĂ€r Ă€r en ganska lĂ„ng process och det tar ganska lĂ„ng tid innan tillstĂ„ndet vinner laga kraft, konstaterar Karin Fröbom.

TillstÄndsansökan

"Kindabetong bedriver redan idag en tĂ€ktverksamhet pĂ„ fastigheten Dansbo 1:24 vilken Ă€r belĂ€gen mellan Rimforsa- och Kisa centrum, cirka 1 km vĂ€ster om vĂ€g 23/24. PĂ„ grund av en stor efterfrĂ„gan av bergmaterial de senaste Ă„ren samt med en framtidsprognos om ett fortsatt stort behov har Kindabetong beslutat att utöka samt förlĂ€nga sin befintliga tĂ€kt. Verksamheten kommer förutom fastigheten Dansbo 1:24 Ă€ven att omfattas av fastigheten KĂ„rtorp 1:5". 

KÀlla: Kindabetongs tillstÄndsansökan

Karta: Kindabetong AB
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!