Åklagaren om beslutet: "Svårt att bevisa uppsåtet"

Bedrägerianklagelserna mot ex-politikern Lars Karlsson (L) har nått vägs ände. Åklagaren har, efter en långdragen process, valt att lägga ned förundersökningen mot honom.

Bedrägeriutredningen mot ex-politikern Lars Karlsson (L) läggs ned. "Betyder jättemycket", säger han.

Bedrägeriutredningen mot ex-politikern Lars Karlsson (L) läggs ned. "Betyder jättemycket", säger han.

Foto: Julia Djerf/Adam Wrafter/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-08-30 17:00

Det är en konfliktfylld och känsloladdad följetong som nu har fått sitt avslut. 2020-års arvodeskris i Kinda kommun, där kommunrevisionen blottlade omfattande felaktigheter i utbetalda politiker-ersättningar, fick en rad efterföljande konsekvenser. Bland annat bidrog det till att Lars Karlsson, den dåvarande ordföranden i vård- och omsorgsnämnden tillika vice ordföranden i kommunstyrelsen, valde att lämna samtliga sina politiska uppdrag. Det ledde också till att Socialdemokraterna polisanmälde honom för bedrägeri – en utredning som har pågått sedan januari i år

undefined
"Det är svårt att motbevisa den uppsåtsinvändning den misstänkte har", säger kammaråklagare Susanna Petersson om hennes beslut att lägga ned utredningen.

Kammaråklagare Susanna Petersson har varit förundersökningsledare:

– I den här utredningen har vi inhämtat en hel del uppgifter, dels har vi hört flertalet personer men vi har också gått igenom utredning och rutiner kring hur arvodesutbetalningarna ska gå till och vilka brister som har upptäckts. Efter utredningen har jag fattat beslut om att man inte kan förvänta sig en fällande dom. Det är svårt att motbevisa den uppsåtsinvändning den misstänkte har.

Varför är det svårt att bevisa uppsåtet?

– Det har att göra med att de riktlinjer och regler som har funnits inte har efterföljts från kommunens sida. Bristerna i arvodeshanteringen har bidragit till att han har kunnat få pengarna utbetalda och då blir det svårt för mig att bevisa att han, när han fick dessa utbetalningarna, visste om att han inte hade rätt till dem, svarar Petersson och fortsätter:

– Samtidigt tycker jag att det var helt rätt att polisanmäla och därmed klargöra vad som har blivit fel.

undefined
Tillsammans med Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M) utgjorde Lars Karlsson (L) presidiet i Kindas kommunstyrelse. Ett uppdrag han lämnade i januari.

I sin motivering till beslutet skriver åklagaren att det, trots bristerna i kommunens hantering, är anmärkningsvärt att det främst är Lars Karlsson av alla förtroendevalda som vid ett stort antal tillfällen har fått för mycket ersättning.

Vad hade krävts för ett väckande av åtal?

– Det är svårt att säga. I det här fallet fanns flera invändningar avseende uppsåt som var svåra att motbevisa, svarar åklagaren.

När vi når Lars Karlsson själv konstaterar han att åklagarens beslut var relativt väntat.

– Grunden till allt det här var en politisk vendetta som gick lite över styr. Vi hade kunnat lösa det här som vuxna människor redan från början. Jag var öppen för det men de andra valde att gå den här vägen, menar han.

Så det grundar sig inte i de felaktigheter som har begåtts?

– Visst har det blivit fel, men utbetalningarna har godkänts av kommunen. Med det sagt tycker jag att det är bra att det hela har utretts och det är skönt att vi gått till botten med allting, svarar Karlsson.

undefined
Lars Karlsson var också ordförande i kommunens vård- och omsorgsnämnd där han tillsammans med vice ordförande Risto Laine (S) hanterade nära 40 procent av kommunens ekonomi.

Hur ser du på det som åklagaren beskriver som anmärkningsvärt?

– Rollen som jag hade var under mandatperioden innan två fasta arvoden. När jag tillträdde blev en del rörlig, och med facit i hand kan man nästan konstatera att det var ett omöjligt uppdrag att göra rätt.

I dag står Karlsson helt utanför politiken. Sedan ett antal månader är han enhetschef på ett företag inom solskyddsbranschen.

 – Det här beskedet betyder jättemycket för mig. Det har varit en jobbig period, både för mig och min familj, att gå och vänta på förundersökningen. Psykiskt är det något som tyngt ned en hela tiden, berättar ex-politikern och fortsätter:

– Att inte vara politiskt aktiv är otroligt befriande men samtidigt har det varit en stor del av mitt liv, något jag har lagt ned många år på. Det fanns många saker som jag tyckte om.

Ur åklagarens motivering

"Trots bristerna i arvodeshanteringen är det anmärkningsvärt att det är främst Lars Karlsson som vid ett stort antal tillfällen ansökt och fått utbetalt för mycket ersättning och inte i samma utsträckning andra förtroendevalda men med anledning av vad som framkommit i utredningen går det alltjämt inte bevisa att han haft det uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt då han, till skillnad från andra politiker, har haft ett uppdrag som berättigats både fast och rörligt avdrag".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!