Ewa vågar satsa i tuffa tider – anrika kaféet utökar

I somras tog Ewa Stefansson över driften av Richts konditori. Nu bygger hon ut för sin nya satsning som öppnar i början av 2024.

Bakom skjutdörren gömmer sig den nya serveringsdelen.

Bakom skjutdörren gömmer sig den nya serveringsdelen.

Foto: Lina Edgar

Kisa2024-01-02 08:30

Det är full fart inne på Richts konditori. Doften av nybryggt kaffe fyller lokalen och bakom disken står Ewa Stefansson och Helena Andersson och serverar kunderna.

Även bakom kulisserna är det mycket på gång och Ewa visar oss in bakom en skjutdörr strax intill entrén. 

– Här håller vi på att bygga upp "Lilla Richts". Det är tänkt som en förlängning av den serveringsyta vi har idag, men också som en lokal man kan hyra för konferenser, möten eller minnesstunder.

undefined
Bakom skjutdörren gömmer sig den nya serveringsdelen.
undefined
I början av 2024 öppnar "Lilla Richts" som man bland annat kan hyra för konferenser, möten och minnesstunder.

I början av 2024 hoppas hon att lokalen är färdig för för premiäröppning. I somras tog Ewa över verksamheten efter tidigare konditorn Göran Tell.

– Det var verkligen en prövning att ta över mitt i högsäsongen, men det har funkat bra och folk är glada att vi har behållit mycket av det gamla sortimentet. Dessutom är all personal kvar sedan den tidigare ägaren, så vi tar förändringarna i långsam takt.

Utöver kaféet driver Ewa även lunchrestaurangen Blå Hästen. 

Hur har det varit att driva de båda verksamheterna parallellt?

– Visst är det mycket jobb bitvis, men jag har väldigt bra personal så det känns stabilt.

undefined
Ewa Stefansson och Helena Andersson vid disken på konditoriet.
undefined
Ewa driver även lunchrestaurangen Blå Hästen. Hon har märkt en viss minskning av lunchköp sedan pandemin, men upplever att människor fortfarande unnar sig att fika.

Det är ju tuffa ekonomiska tider, hur märker ni av det?

– Siffrorna ser bra ut så vi är jättenöjda, det jag däremot har märkt är en viss nedgång gällande lunchköp. Jag tror att det började under pandemin när många var tvungna att jobba hemifrån och kanske fick in som rutin att laga sin lunchlåda hemma. Och nu under inflationen tänker nog många sig för gällande sina pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!