Andreas bygger ny servicebutik i Kisa

Utmärkelserna haglar över Frendos servicebutik. Nästa år jämnas byggnaden med marken. Andreas Holm investerar fem miljoner kronor i ny butiksbyggnad.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2015-05-06 12:00

AH Bensin & Livs. Så heter företaget som i folkmun heter Frendo. Av Sveriges samtliga 120 Frendobutiker är den i Kisa bäst. Det har Andreas Holm papper på: "Jag tog emot utmärkelsen Årets butik vid en gala i Göteborg. Jag var helt oförberedd, i stället för att hålla tacktal sjöng jag Johnny B Goode tillsammans med galans orkester."

Trångt om saligheten: Butiksytan mäter 50 kvadratmeter. Drygt 500 kunder besöker butiken minst en gång varje dag. Snabbmat, kaffe, motorolja, värktabletter, godis, tidningar, mejerivaror, osv. Någon tittar in för att hämta paket. Anton Holm, ägarens yngre bror, knallar raskt bort till ändra änden av lokalen: "Du ser", säger Andreas, "det blir många onödiga steg bara för att hämta paket. Vi måste verkligen bygga nytt och få det mera lättarbetat och ändamålsenligt." Går det som Andreas och hans anställda hoppas invigs nybygget hösten 2016.

Andreas Holm, 39, växte upp i Kisa. Som elev i Värgårdsskolan köpte han godis i BP–macken som blev Statoil: "Jag gick handelslinjen i gymnasiet och praktiserade här." Praktiken ledde till jobb. Drömmen om en tillvaro som fotbollsproffs förblev en dröm: "Jag tog över verksamheten och drev den vidare i Statoils regi till 2009." Åren 2008–2009 var omtumlande. Statoil ville lägga ner butiken. Kisaborna och andra rasade mot Statoil. Allt slutade i dur: Andreas Holm köpte butiken av Statoil, och marken av Kinda kommun: "Vi ingår i Frendo, som låter oss agera självständigt". Andreas säger aldrig "jag", det är alltid "vi": "Personalen är allt." I dag arbetar åtta personer i butiken, som förra året omsatte tio miljoner kronor. Kundtillströmningen och omsättningen beskriver en rakt uppåtstigande kurva: "Nu måste det komma en dipp, tänker vi inför varje nytt år, men inte."

Butiken fungerar som träffpunkt. Bilar stannar till för att tanka (Statoil driver bensinförsäljningen). Folk tvättar bilen. Köper mat. Tittar in för att snacka fotboll: "Det är charmen, att vi fungerar som en mötesplats, och den, butikens själ, får inte gå förlorad när vi bygger nytt." Fotbollen, ja. Andreas la skorna på hyllan men är aktiv i Kisa BK: "Jag tränar ett pojklag." Han sitter i styrelsen för Företagarna och är med i flera nätverk: "En förmån att vara företagare i Kinda, det är så nära till allt och alla." Andreas dröm: En riktig semester tillsammans med sambon Maria och barnen Adam och Ebba: "Vi får se hur det blir när nybygget står klart."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om