Husaffären gick snett – nu står paret med jätteskulder

De hade hittat det perfekta huset. Nya jobb väntade. Planen var att spara pengar och så småningom flytta in till Linköping. Men drömmen sprack, och nu står Sara Chandler och Michel Svensson med hundratusentals kronor i skulder.

Efter att en husaffär gått snett stod Michel Svensson och Sara Chandler med stora skulder. Michel sålde då sin egenbyggda Knight rider-replika för att kunna betala tillbaka.

Foto: Jan Novotny

Kisa 2024-04-28 10:00

Nyheten i korthet

  • Sara Chandler och Michel Svensson fick skulder på nästan en halv miljon kronor efter att deras planerade husköp gick snett.
  • Parets bank hade ställt som krav att de skulle ha ett säljkontrakt för sitt nuvarande hus för att få hela lånet utbetalat – ett villkor som paret menar att de inte blev informerade om, och som de inte lyckades uppfylla.
  • Sara och Michel berättar om hur deras ekonomiska situation fått dem att må psykiskt dåligt, och hur det gjorde att de höll på att gå ifrån varandra.

Det gick fort när Sara och Michel blev kära. De fick kontakt via en dejtingsida på nätet. Hon bodde i Linköping och han i Borgholm på Öland. Trots avståndet sågs de flera gånger i månaden.

– Vi fick pussla en hel del, säger Michel.

De turades om att hälsa på varandra, och knappt ett år efter första dejten flyttade Sara till Michel på Öland år 2019.

– Då kände jag lite att "jag kan väl testa". Jag hade ju lägenhet då, och du hade hus, säger Sara och tittar på sin sambo.

Med henne kom också hennes tre barn från ett tidigare förhållande. Men det blev snabbt klart att Sara inte trivdes i den lantliga miljön. År 2020 flyttade de in till Kalmar. Inom kort utökades familjen när paret fick barn gemensamt. Först Vincent, och året därpå Melwin. Ungefär samtidigt flyttade de till ett nytt hus de beställt själva i Kalmar för att få mer plats. Det är där de bor idag.

undefined
Familjen Chandler-Svensson består av två vuxna och fem barn. Därför behöver de en sjusitsig bil. Men den gamla har de fått ersätta med en billigare variant.

Men för Sara var det ändå något som skavde.

– Jag har ju fortfarande jättegrov hemlängtan. Jag har hela mitt sociala nätverk hemma – mina vänner, min familj, min farmor på 94 år.

– Så jag kände väl att jag ändå verkligen hade gett det här en chans. Vi hade byggt hus och försökt trivas. Det här ligger utanför men är ändå närmre in mot Kalmar, för jag är stadsråtta och vill gärna vara i smeten.

De kunde snabbt konstatera att det skulle bli för dyrt att flytta till Saras hemstad. Istället tog en annan plan form. De började leta i grannkommuner, med tanken att spara pengar och så småningom kunna köpa hus i Linköping. Våren 2022 hittade de en villa i Kisa som passade.

undefined
Sara Chandler är uppvuxen i Linköping, där hon också har vänner och familj. Drömmen är att kunna flytta tillbaka dit så småningom.

– Vi tyckte om det här huset jättemycket, för det hade allt vi ville ha. Vi skulle få plats, det fanns källarplan, det var så många rätt.

Till en början gick allt väldigt smidigt. De kontaktade banken som gav dem handpenningslån på 270 000 kronor, och skrev kontrakt med säljaren som då fick handpenningen. Tillträdet var den 14 oktober 2022, och paret började jobba för fullt med att få huset i Kalmar sålt.

– Det var där helvetet började, säger Sara.

Det visade sig att huset i Kalmar var svårare att sälja än de hade trott. När tillträdesdagen för huset i Kisa började närma sig blev de upplysta av banken att de inte skulle få resten av lånet för att köpa huset, om de inte hade säljkontrakt på sitt nuvarande hus i Kalmar. Ett villkor som de själva menar att de inte blivit informerade om.

– Så där står vi. Vi har betalat ut handpenning, skrivit kontrakt, hela alltet. Vi kan ju inte ta tillbaka nånting, för vi har skrivit på kontraktet som vi tror att vi ska kunna fullfölja. Men i och med att vi inte kunde fullfölja det kontraktet så fick vi ta käftsmällen att betala skadestånd.

undefined
Sara och Michel bor med barnen i ett hus i Smedby i Kalmar, som de försökt sälja i snart två år.

Skadeståndet till säljaren hamnar på 220 000 kronor. Sara och Michel har då, skadestånd och handpenningslån inräknat, en skuld på sammanlagt 490 000 kronor, för ett hus de inte äger en kvadratmeter av. Michel som samlar på bilar får sälja en av sina egenbyggda dyrgripar för att familjen överhuvudtaget ska klara sig. Det blir en tung smäll för honom, och hela situationen blir väldigt påfrestande.

– Vi har mått skit, säger Sara.

Hon tittar på Michel.

– Du var så nere ett tag att vi höll på att gå ifrån varandra, det var så tufft, det blev så pass mycket slitningar. Nu har vi ändå tagit oss igenom det, men det var väldigt tufft.

När det var som värst ställde Sara ett ultimatum: antingen fick Michel ta sig ur hålet han var i, eller så skulle hon separera från honom. Då började han klättra tillbaka, men är fortfarande inte helt på banan. I tron om att de skulle flytta till Kisa hittade han ett jobb i Linköping och sade upp sig från sitt dåvarande jobb i Kalmar. Nu är han arbetslös och går på a-kassa.

– Det gjorde mer än man trodde i början, att inte ha ett jobb att åka till, säger Michel.

undefined
"Nu har vi ändå tagit oss igenom det, men det var väldigt tufft", säger Sara om hur den ekonomiska situationen spillde över på relationen.

Sara har också varit under hård psykisk press, och har fått ta medicin mot ångest. Som om inte det var nog fick hon nyligen en blodpropp i lungan, men hon har inte känt att hon kunnat vila.

– Jag fick börja med dubbel dos första veckan för att proppen skulle lösas upp, och då tyckte läkaren att jag skulle vara hemma i alla fall första veckan. Men jag undrade direkt: "när kan jag jobba igen?". Och då sitter jag ändå där på hjärtavdelningen med en propp i lungan.

Idag har de två lån: lånet på huset i Kalmar där de bor, och handpenningslånet för huset i Kisa. Totalt ligger deras kostnader för bara räntor på ungefär 18 000 kronor i månaden. Eftersom Sara jobbar 75 procent samtidigt som Michel är arbetslös, är marginalerna små nu jämfört med tidigare.

– Det är en stor skillnad. Vi kan ju inte åka hem till Linköping speciellt ofta. Förut åkte vi minst en gång i månaden och hälsade på. Det är jättejobbigt, jag mår jättedåligt för det. Jag får inte komma hem och träffa mina vänner eller familj, säger Sara.

undefined
Minstingen Melwin har precis hämtats av mamma på förskolan. Än är han för liten för att ta in familjens ekonomiska situation. "Det är bara den äldsta sonen som fattar hur vi har det", säger pappa Michel.

De har också fått tänka om helt kring matinköpen. Om de tidigare kunde lyxa till det med hämtmat nån gång i veckan, är det numera strikt hushållning som gäller.

– Nu sitter jag ofta med reklambladen och tänker "nu var köttet billigt, då tar vi det". Vi planerar vår meny efter vad som ligger på erbjudande.

Allra värst är kanske att se hur det hela påverkar barnen. Sedan skuldsmällen kom under hösten 2022 har familjen inte varit på någon resa tillsammans. Senast under sportlovet blev det extra påtagligt.

– Där kände jag kniven i hjärtat när jag sa till barnen "kan ni inte gå och leka med nån?", man försöker ju pigga upp dem. Men då blev svaret "alla mina kompisar har åkt iväg". Det var nån kompis som skulle åka till Italien, och vi kan inte göra sånt. Det känns i hjärtat, för vi kan inte ens ta med dem till Leos lekland.

undefined
"Ta reda på allt, och ha det gärna skriftligt." Det är vad Michel Svensson vill skicka med till dem som går i husköpartankar. Efter att hans och Sara Chandlers egna husaffär gick snett fick de en skuld på nästan en halv miljon kronor.

Ser ni någon ljusning om ni blickar framåt?

– Den enda ljusningen är ju om de sänker räntan, och att vi märker att summan blir lägre då, säger Michel.

Vad skulle ni vilja säga till någon som planerar att köpa hus?

– Ta reda på allt, och ha det gärna skriftligt.

Paret tycker att banken begått ett misstag när den enligt dem inte informerat om att det varit ett krav att ha säljkontrakt för att få hela lånet utbetalat. De önskar att deras skuld skulle skrivas av, och de har till och med kontaktat Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Eva Lindström är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Det är en stiftelse med uppdraget att hjälpa konsumenter i frågor som rör bank och finans, och finansieras av organisationer i branschen. Hon har tagit del av dokumenten som finns i ärendet hos ARN, men säger att hon inte kan uttala sig om den specifika situationen.

– Jag kan inte säga vad som borde ha gällt i det här fallet, det kan man inte veta utan att ha mer fakta och utan att ha hört båda parters inställning, inleder hon.

Är det vanligt att banker kräver säljkontrakt på huset man har för att man ska beviljas lån för att köpa ett nytt hus?

– Det vet vi inte riktigt, det är sällan vi får den här typen av frågor. Men om det är svårt att sälja kan jag tänka mig att bankerna, mer än annars, kräver att man faktiskt har en försäljning klar. Dessutom har låntagarens ekonomi betydelse.

undefined
"Det allmänna rådet till konsumenten är att man alltid ska tänka efter, gå igenom sin ekonomi själv, bedöma vad man har råd med", säger Eva Lindström på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Banken kan också låta bli att ställa något sådant krav, och istället bevilja ett brygglån. Det är ett lån som man kan få i det glapp som uppstår om man inte lyckas sälja sitt gamla hus innan man får tillträde till det nya, just för att ändå kunna betala för det nya huset. Det är alltså det som Michel och Sara inte fått från banken.

– Det brukar ju ofta vara så att man får lånelöftet, vilket inte är en bindande utfästelse om att man får lånet, utan en preliminär bedömning utifrån vad man tänker köpa för hus. Sen måste man alltid kolla innan man skriver på kontraktet: kommer vi att få lånet på just det här huset? Först då ska man skriva på, för annars vet man inte säkert.

 Vad kan man som konsument göra om man ändå hamnar i en sån här situation?

– Till att börja med så får man försöka diskutera med banken så långt det går. Man kan oftast klaga inom banken, alla banker ska ha en klagomålsavdelning så att de kan titta på ärendet en gång till och se om de kan göra en annan bedömning. Men sen är det ju Allmänna reklamationsnämnden, eller domstol.

För paret i Kalmar hjälpte det inte att höra av sig till ARN – de fick inte gehör för sina klagomål. De har istället fått bita ihop och kämpa på med vardagen. Drömmen om att komma närmre familjen i Linköping verkar Sara få hålla i ett tag till.

– Vi tar det bara dag för dag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!