Här på gränsen mellan kommunerna Kinda och Ydre drevs ett sågverk mellan 1928 och 1976. I bullret och slamret av sågklingor och hyvelmaskiner doppades också trävirket med kemiska medel för att förhindra mögelangrepp och blånadssvampar.
I dag är det tyst. Maskinerna är borta. Av byggnaderna återstår bara betonggolven. Men kvar är giftet från bekämpningsmedlet. Jordprover där doppningskaret en gång stod visar att marken är förgiftad av "mycket höga" halter av dioxin och pentaklorfenol.
Eftersom giftet ligger ytligt i jorden är risken uppenbar att människor, framför allt barn, kan skadas om de äter jord eller får i sig jord som fastnat på händerna.
Det finns även en risk att giftet kommer in i kroppen vid inandning av uppvirvlat damm.
Och som det inte vore nog. Provtagningar visar dessutom att grundvattnet är påverkat liksom bottensedimentet i Brosjön strax intill.
Göran Kugelberg är miljöchef i Ydre kommun. Han ska med det snaraste sätta upp en informationsskylt som varnar allmänheten för det besudlade området.
-- Men vad jag förstår ska det inte vara någon fara med badvattnet. När det gäller dricksvattnet har invånarna i Ydrefors en vattentäkt som ligger i Kinda kommun.
Kindas miljöchef heter Yngve Blomberg och han är givetvis bekymrad efter länsstyrelsens nya uppgifter om förgiftade marker i länet. Två av dem ligger i Kinda: Det före detta sågverket i Opphem och Televerkets före detta impregneringsplats för telefonstolpar vid Björkhult.
-- Resultatet från Opphem kommer som en överraskning. Det är först på senare tid som det har kommit fram misstankar om impregnering där.
Här duschades eller doppades trävirke mellan 1930- och 1960-talen. Som vid Ydrefors visar jordprover på mycket höga halter av dioxin. Enligt länsstyrelsen är de så höga att de utgör en betydande risk för människor. Området ska därför hägnas in eller eventuellt täckas över tills en sanering kan inledas.
I området finns också klorfenoler i ett närliggande dike samt misstanke om arsenik- och kromutsläpp i grundvattnet. Varifrån det kommer är oklart.
Även larmrapporten från Björkhult kommer som en överraskning för Yngve Blomberg.
-- Vi har känt till att det finns föroreningar av koppar i Björkhult, men inte att det var så här allvarligt.
Enligt den miljötekniska undersökningen är marken vid sjön Vervelns södra del nedsmutsad med koppar. Dels längs strandkanten, dels längs infarten till anläggningen.
Koncentrationen av koppar är enligt jordproverna "betydande". Från jordytan och ner till åtminstone tre meters djup. Vattenprover visar också att utsläppet har lakats ut och lakas sannolikt fortfarande ut i grundvattnet och till Vervelns ytvatten.