Upptäckten räddade stallet från brand

Strax före klockan 19.00 på måndagskvällen larmades räddningstjänsten i Kisa till en stallbrand i kommunen. Rådigt ingripande från två tjejer räddade byggnaden.

23 april 1919 09:23

– Jag red på min häst i paddocken när jag såg hur det rök från väggen på framsidan av stallet, säger en av ryttarna.

Tillsammans med en kompis larmade hon SOS och ägaren till stallet samtidigt som en av tjejerna tog en pulversläckare och dämpade lågorna. När ägaren kom till platsen begöt hen väggen. Då räddningstjänsten tog över var branden i princip släckt.

– Vi kollade med en värmekamera så att inte branden spridit sig, vilket den inte hade gjort. Tack vare tjejernas rådiga ingripande räddades stallet. Det var stor spridningsrisk, då det brann både i väggen och nere i det torra gräset. Branden har med stor sannolikhet börjat i en blomlåda som satt på väggen, säger insatsledare Ulf Jonsson.

Senare på kvällen kom polis till platsen och spärrade av brandområdet.

– Det har gjorts en teknisk undersökning i dag på förmiddagen och teknikerna har konstaterat att det är en cigarrettfimp som gjort att det har börjat brinna i blomlådan. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, men det finns ingen misstänkt, säger Erik Terneborn, presstalesperson hos polisen region Öst.

Vi har sökt stallägaren, men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell