Ungdomarna korsar Atlanten

Nu är det dags för ytterligare en resa. Moa Hoffstedt, från Kinda, och Daniel Andersson, från Ydre, är ungdomarna som får chansen att resa till USA när Peter Casselsällskapet, Andrew Peterson Sällskapet, Vasaorden och Kinda kommun håller liv i det mångåriga utbytet med Fairfield i delstaten Iowa.

20 juni 2018 22:00

Fotbollslandslaget gjorde det sommaren 1994, kvartetten i ABBA år 1979, men man kan lugnt säga att det inte är alla som får chansen att korsa Atlanten och sätta sin fot i det stora landet i väst. Vid fem tillfällen har ungdomar från grannkommunerna Kinda och Ydre haft anledning att jubla tack vare många föreningar och eldsjälars ihärdiga arbete. Turistchefen Ann-Louise Södersten har samordnat det unika utbytet med Rotaryklubben i staden Fairfield ända sedan starten.

– Utbytets överlevnad var ju lite svajigt under en period men vi har alltid gjort allt vi kan för att få till det. Det känns viktigt att kunna skicka iväg ungdomar och bygga broar över världsdelar i det samarbete vi har kring Amerikaveckan och vårt gemensamma kulturarv, säger hon och passar på att skicka en eloge till Kinda-Ydre Sparbank som varit en del av utbytets överlevnad.

På söndag, tidigt på morgonen, lyfter planet från Linköping City Airport för att landa i Amsterdam där Daniel Andersson och Moa Hoffstedt fortsätter sin resa mot Detroit och vidare in mot de centrala delarna av USA. De är båda glada över möjligheten att få representera Sverige och Kinda i kulturutbytet, men de är också spända och nyfikna över vad som väntar under den 13 dagar långa vistelsen.

– Det känns verkligen jättestort. Det är ju inte alla som får den här chansen, det är ju bara två stycken vartannat år, så det känns bara fantastiskt att få göra det här. Jag har aldrig rest så långt tidigare, och aldrig flugit förut, så det känns jättespännande, berättar Daniel Andersson medan Moa Hoffstedt fortsätter:

– Det är ju en sak att åka på ett utbyte där man får se vardagen på ett helt annat sätt än om man åker själv, på en egen resa. Då ser man ju oftast bara det som landet vill att man ska se.

De båda ungdomarna har gjort sin hemläxa och läst på om Kindas kulturhistoria, detta för att på ett så bra sätt som möjligt representera kommunen och landet under utbytet. De tar också med sig en hel del presenter som tydligt är förknippade med Sverige.

– Vi representerar ju vårt land så när man åker iväg som svensk får man ju också se till att vara lite svensk. Det får väl framförallt bli på midsommar, då vi ska vara lekledare, men jag tror det kommer falla sig naturligt, Det är bara att vi är oss själva, menar Moa Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa