Siktet framåt efter klubbad budget

"En bred överenskommelse som bäddar för framtiden". Så vill koalitionen i Kinda beskriva den budget som tidigare i veckan klubbades igenom av fullmäktige.

19 juni 2019 21:30

– Vi tar nu ansvar för kommunens ekonomi och då är det klart att vi har varit tvungna att kompromissa, även om det har tagit emot ideologiskt eller på något annat sätt. Samtidigt är en budget i balans en förutsättning för att vi faktiskt ska kunna förverkliga de saker vi vill åstadkomma, säger kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) när han tillsammans med vice ordförande Lars Karlsson (L) och oppositionsråd Christer Segerstéen (M) kallar till presskonferens.

Det har gått knappt ett dygn sedan koalitionen, tillsammans med (M) och (KD), fick grönt ljus för sitt gemensamma budgetförslag. Nu, när de tre partiföreträdarna tar emot oss, är de ekonomiska ramarna satta, förutsättningarna, med allt från resultatmål till ofördelade medel, är utstakade och nämnderna kan tillsammans med förvaltningarna med större tydlighet jobba vidare mot det 22 000 000 kronor stora sparbetinget. Enligt trion tar de nu tag i en situation som länge släpat efter.

– Det är viktigt att vara tydlig med att det här inte är några pengar som vi har försnillat under våren, utan vi tar tag i en situation som man kanske borde ha tagit tag i för länge sedan. Det känns skönt att budgeten är satt så att vi kan börja att jobba med detaljerna, förklarar Forsberg innan Segerstéen och Karlsson tar vid:

– Ekonomin har varit dopad under de senaste åren, med migrationsmedel, och vi har fått mer pengar än vad vi har behövt att göra av med. Vi pratar om elva till 13 miljoner kronor som blev över på årsbasis och det ledde nog till att man lät kostymen svälla. Ska vi fortsätta att ha en god ekonomi så måste vi anpassa den efter den rådande situationen.

Både (S) och (M) satt ju i majoritet förra mandatperioden. Varför gjorde ni som ni gjorde?

– Vi vill inte recensera våra företrädare, det är lätt att vara efterklok, men det gäller att vara observant om liknande medel kommer igen. Det är bättre att räkna med det du har i plånboken än det du tror att du ska få, svarar ordförande Forsberg (S).

Politikerna avrundar presskonferensen genom att blicka framåt, mot 2021 och 2022.

– Att ha ordning och reda i kommunens finanser var något som många av oss lovade inför valet och genom den här budgeten öppnar vi upp möjligheterna framöver. På sikt vill vi bland annat kunna förtäta bland personalen på förskolan. Vi har också ett stort fokus på tillväxt och byggnation i Rimforsa, avslutar Forsberg.

Nämndernas åtgärder för att nå den satta budgeten kommer att presenteras vid de kommunstyrelsesammanträden som väntar under året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa