Siktar mot ett fullspäckat tioårsjubileum

För tio år sedan arrangerades Amerikaveckan för allra första gången. I sommar spänner de olika aktörerna sina muskler med en maffig jubileumsupplaga.

10 maj 2019 22:00

– Jag är glad och stolt över vad vi har åstadkommit genom åren och att det faktiskt är något som verkligen har satt sig. Tio år är en lång tid så det är klart att vi satsar lite extra den här gången, med fler dragplåster och förhoppningsvis många besökare, berättar Ann-Louise Södersten, turismansvarig på Kinda kommun.

Det var i det så kulturhistoriska Café Columbia som personerna bakom Amerikaveckan valde att presentera årets program. På plats fanns representanter från så väl Kinda som Ydre kommun, men också från Andrew Peterson-sällskapet, Tranås Ydre Släktforskarförening, Peter Casselsällskapet, Kisa-Västra Eneby hembygdsförening och Vasaorden. Tack vare deras gemensamma kulturarv, präglat av 1800-talets utvandring till Nordamerika, tog aktörerna under 2009 initiativet till satsningen, som i sommar är Kindas och Ydres största evenemang.

– Människorna i våra trakter var tidiga med att migrera, man kan ju fråga sig om det är värt att fira, men man ska också veta att de var pionjärer. De vågade ta ett steg som ingen annan hade gjort tidigare, ett livsomvälvande steg, och det är det som är så fascinerande och intressant, menar hembygdsföreningens Emil Thuresson och Peter Casselsällskapets Britt Stenman fortsätter:

– Den här veckan handlar ju om migration, att röra på sig, och det är såklart även ett nutida fenomen. Problemen som uppstod då uppstår även i dag runt om i världen.

Den sjätte upplagan av Amerikaveckan inleds med en stjärnfylld invigning på Vråkenområdet i Kisa. Konferencier för dagen är Erik Haag, bland annat känd från tv-programmet Historieätarna, och på scenen får han till exempel sällskap av artisten Magnus Bäcklund och Kindas alldeles egna Jenny Wall. Därefter, mellan 19:e och 26:e juli, väntar en fullspäckad vecka där Peter Casseldagen, landshövdningens nyinvigning av Kisa emigrantmuseum och föreläsningen med släktforskaren Ted Rosvall bara är några av alla händelser.

– I början upplevde jag att det var svårt att övertyga andra aktörer runt om i kommunen att migrationen är viktig, att det är något som berör oss alla. Nu känns det som att inställningen har ändrats och att vi är stolta över vårt kulturarv på ett annat sätt, berättar Kindas Ann-Louise Södersten och Jan Hermelin, från Andrew Peterson sällskapet, avslutar:

– Det känns naturligt och bra att vi samarbetar över kommungränserna för att få till det här. Annars hade det aldrig varit möjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa