Oklar vattenläcka gäckar kommunen

En vattenläcka har drabbat Kisa. Misstankar om att en vattenledning i Kisasjön är skadad.

14 augusti 2019 15:49

Det var vid 22-tiden på tisdagskvällen vattenläckan upptäcktes i och med att vattennivån i Kisas vattentorn var onormalt låg.

– Sökandet efter läckan har pågått sedan i går kväll och har fortsatt under onsdagen, säger Staffan Andersson, vatten och renhållningschef i Kinda kommun.

– Vi klarar produktionen men det är alltid bekymmersamt med en så stor läcka, man vill inte att den ska fortgå.

Enligt Staffan Andersson rinner det ut mellan 500 och 600 kubikmeter vatten per dygn som man inte vet vart det tar vägen.

Efter närmare ett dygn syns inga tecken på vattenläcka vid bostadshus eller vattensamlingar där ledningarna ligger.

– Det är annars tecken på att det kan vara en läcka. Vi har därför stängt av ledningar i Kisasjön till ioch med torsdagsmorgonen. Ser vi att det inte fortsatt att rinna ut vatten har vi hittat läckan och då får dykare gå ned och laga den, berättar Staffan Andersson.

Inga abbonnenter ska påverkas av att sjöledningarna stängts av.

– Vi får fram vatten till dem på andra vägar. Det blir större problem om det visar sig att läckan inte är i sjön utan att vi i värsta fall måste stänga av ledningar i samhället.

Vattenledningsnätet i Kisa är vidsträckt och ledningarna består både av plast och gjutjärn.

– Det är inte så enkelt att man kan hävda att det är åldern på ledningarna som orsakar läckor. Gjutjärn är styvt och klarar åldern bra, däremot tål de rören inte alltför stora sättningar i marken, säger Staffan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson Hanna Petersson