Nu vill Stefan sälja skolbyggnaden

För fem år sedan tog han över Hycklinge skola med stora ambitioner. Nu, efter bygglovsproblematik, har Stefan Junhammar tröttnat, och vill avyttra lokalerna.

24 april 2019 17:00

– I och med att det har varit skola tidigare står det i detaljplanen att det inte får bedrivas någon annan verksamhet. När jag tog över hade jag inte en tanke på att det skulle vara så krångligt att få bygglov. Jag var kanske blåögd, jag såg bara möjligheterna, berättar han.

Det var för nio år sedan som Kinda kommun la ner skolan i Hycklinge. Elevunderlaget hade minskat under flera års tid och lågstadiet flyttades istället till Horn, i anslutning till mellanstadiet. Sedan dess har lokalerna, mitt på orten, stått tomma och utan verksamhet, trots att entusiasten Stefan Junhammar köpte fastigheten för fem år sedan. Enligt fastighetsägaren är det avslag om bygglov som stoppat planerna.

– Tanken var att jag skulle bygga om och göra något turistaktigt av byggnaden, men om kommunen inte vill vara med på det får det vara, berättar Stefan Junhammar.

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bita Almasian känner dock inte till några bygglovsansökningar.

– Det är inget som jag har haft någon kännedom om sedan jag började i september, men allt som händer i förvaltningen passerar inte heller mig. Om detaljplanen gäller en skola är det generellt så att ingen annan verksamhet får bedrivas, om inte absolut tillfälligt, förklarar förvaltningschefen.

Koalitionens Anders Ljung (C) var kommunalråd när skolbyggnaden såldes.

– Att hans planer skulle gå i stå är givetvis olyckligt i sammanhanget, säger han.

Vad som händer med fastigheten återstår att se. Junhammar själv vill avyttra den.

– Det är tragiskt att den står och förfaller. Helst skulle jag vilja att någon annan tog över.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa