Man död i misstänkt smitningsolycka

En man i 50-årsåldern som var ute och åkte rullskidor blev påkörd och avled på måndagskvällen efter en misstänkt smitningsolycka. En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för vållande till annans död.

3 december 2018 21:59

Polisen fick in larmet om olyckan från en förbipasserande vid 21.30-tiden på måndagen. En person uppgavs då ha hittats svårt skadad på länsväg 134, mellan Rydsnäs och Forsnäs i höjd med Österbymo. Vid 23.30-tiden gick polisen ut med att mannen avlidit.

– Det är en man i 50-årsåldern och de anhöriga är underrättade, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl hos polisen i region Öst.

Polisen misstänker att mannen blivit påkörd och att det rör sig om en smitningsolycka.

– Mannen har varit ute och motionerat, han har åkt rullskidor, och det finns uppgifter och iakttagelser på platsen som gör att vi med stor sannolikhet kan konstatera att han troligtvis har blivit påkörd, säger Joel Gerdin.

Polisarbetet längs länsväg 134 i trakterna av Österbymo i Ydre kommun pågick för fullt under natten och vägen stängdes av för trafik.

Runt midnatt, medan polis och räddningstjänst arbetade på platsen, passerade en bil som polisen satte i samband med den tragiska dödsolyckan som inträffat några timmar tidigare.

– Polisen försökte få föraren att stanna, men han trycker sig förbi så flera brandmän och en polis tvingas hoppa undan för att inte bli skadade, säger Joel Gerdin.

Polisen tog sedan upp jakten på den flyende föraren. Enligt polisen gick förföljandet inte i några våldsamma hastigheter, men fortare än vad begränsningarna tillåter.

– Det gick norrut, upp mot Österbymo. Förföljandet pågick i en mil och sedan svängde mannen in på en mindre väg som inte har någon anslutningsväg. Det blev en återvändsgränd för honom, säger Joel Gerdin.

I samband med att mannen, som är i 40-årsåldern, försökte lämna bilen greps han av polis. Bilen beslagtogs för teknisk undersökning. Mannen misstänks för vållande till annans död, rattfylleri och försök till grov misshandel – det sistnämnda för situationen när polisen och brandmännen fick hoppa undan för att undgå att bli påkörda.

Mannen förhördes under tisdagsförmiddagen och anhölls efter det på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, försök till grov misshandel i fem fall, samt smitning från trafikolycksplats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist, Lise-Lott Brenklert

Ämnen du kan följa