I veckan förvandlas församlingshemmet i Norra Vi till kafé och butik. Här får lokala förmågor chansen att visa upp och sälja sin konst, mat och hantverk.

– Det är en levande by, fastän vi bara är 190 fast boende. Man försöker tajma in den här veckan på semestern - hemvändare träffas här och fikar, säger Lena Tjäder från hembygdsföreningen som arrangerar veckan för 16:e året.

– Det bästa med Sommarveckan är att träffa de som kommer tillbaka varje sommar, säger Evert Alm från byn.

Artikelbild

| Sommargäster från Stockholm sköter caféet. Fr v Nova Santunione, Edda Chin Nygårds, Stella Santunione och Disa Chin Nygårds.

Sommarveckan är uppbyggd kring olika teman. På onsdagen var det barnens dag, med ansiktsmålning, lek och fiskdamm. Då visade mjölkbonden Anna-Karin Gustafsson upp smådjur från sin gård. I en bur skuttade en riktig bjässe på fyra och ett halvt kilo. En engelsk vädurskanin.

– I stamtavlan står det Lancelot men min dotter har döpt honom till Nisse Banan, säger hon.

Fika och smörgås till de tusen som väntas besöka Norra Vi under veckan står fyra flickor från Stockholm för. De är sommargäster som fick frågan om att sköta kaféet.

– Vi har bakat allting själva, säger Edda Chin Nygårds.

Artikelbild

| Kaninen Nisse Banan fanns på plats på Barnens dag på onsdagen. "I stamtavlan står det Lancelot men min dotter har döpt honom", säger Anna-Karin Gustafsson.

– Det finns bland annat citron- och vallmokaka med frosting och tre olika matiga smörgåsar, säger Stella Santunione som njuter av sommarlovet i Norra Vi.

– Det är mysigt, fint, hemtrevligt och litet här. Alla är trevliga, säger hon.

Artikelbild

| På lördag blir det fest i hamnen för alla föreningar. "Det är en levande by, fastän vi bara är 190 fast boende", säger Lena Tjäder.

Och visst är kyrkbyn ovanligt vacker, med sin lilla hamn och utsikt över Sommen.

– Det får vi höra men man blir hemmablind, säger Lena Tjäder.