Här leker barnen utan krav

Under veckan anordnas ett läger på Östgötagården i Rimforsa. Det är Autism- och aspergerföreningen Östergötland som ser till att barn med dessa funktionsnedsättningar får leka på egna villkor.

24 juli 2019 13:00

Det var ungefär 20 år sedan senast, men under den pågående veckan anordnas ett läger för familjer där något barn eller ungdom har autism eller asperger. Det är Autism- och aspergerförening i Östergötland som arrangerar lägret som äger rum på Östgötagården i Rimforsa under fem dagar.

Anna Paulsen, ordförande i Autism- och aspergerföreningen i Östergötland och tycker att lägret ger barnen värdefull tid med varandra.

– Det är roligt att se att barnen vill lära känna varandra och umgås, säger hon.

Totalt är det omkring 50 personer som är på plats, 15 av dem är barn med dessa funktionsnedsättningar. Under dagarna gör de massor av aktiviteter utan att några större krav ställs. Kanotpaddling, tv-spel och pyssel är några exempel.

Just det sociala samspelet med andra människor är något som personer med autism och asperger har svårt för. Därför tycker Anna Paulsen att det är bra att ett sådant här läger anordnas utan att det ställs några krav på att prestera.

– Vi ledare märker att det är mycket värdefullt även för syskon utan funktionsnedsättning att träffa andra syskon att umgås med, säger hon.

Barnen som medverkar på lägret är mellan fyra och 17 år. Det är heller inte bara barn från Kinda som är på plats, utan de kommer från även andra delar av länet och ett av de barnen är Olle från Linköping. Han tycker att det är roligt att få komma hit och lära känna nya kompisar.

– Jag har jätteroligt här. Att spela spel och pyssla är det roligaste, säger Olle, åtta år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson