Fler viltolyckor – men ingen påkörd älg

Viltolyckorna ökade markant under första halvåret 2019 jämfört med samma period förra året. Även i Kinda har de ökat. Dock har inte en enda älgolycka anmälts.

29 juli 2019 21:42

Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

– Det är bara tacka och ta emot att Kinda har varit förskonade från trafikolyckor med älg. Det är svårt att säga vad det beror på, men faktum är att älgstammen har blivit allt mindre och jag tror att älg är det viltet som rör sig minst, säger Tomas Högberg, som är länsansvarig jägare för Östergötland i nationella viltolycksrådet.

Under årets första sex månader har 1 838 olyckor i Östergötland med vilt inblandat anmälts till polisen. Det är 351 fler anmälda viltolyckor jämfört med samma period förra året.

Av länets 13 kommuner ökade viltolyckorna i 11. I Motala kommun minskade olyckorna med 20 till 148 och i Ydre med en till 40.

I Kinda polisanmäldes 145 viltolyckor, mot 123 för ett år sedan. Det är hjort- och vildsvinsolyckorna som ökar. Under första halvåret anmäldes 27 vildsvinsolyckor (10 förra året) och 37 hjortolyckor (mot 22 förra året). Anmälda rådjursolyckor var fem färre, 81 anmälningar. Det som sticker ut i Kinda är att inte en enda älgolycka än så länge har så här anmälts till polisen. Under förra årets sex första månader anmäldes fyra älgolyckor.

– Det är lite unikt att ingen älgolycka har anmälts till polisen, men älgarna blir allt färre och mindre benägen att röra sig med det milda och varma vädret vi har haft i år, säger Tomas Högberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell