Efter ett år: Nu öppnar museet igen

Under det senaste året har Kisa emigrantmuseum varit stängt för renovering. Under lördagen återinvigdes museet.

20 juli 2019 20:00

Under firandet av Peter Cassel-dagen så är det mycket som händer, men en av de största händelserna är att Kisa emigrantmuseum återigen öppnar. En omfattande renovering har pågått i ungefär ett år och det innebär bland annat att museet numera är förändrat.

– Vi har en ambition om att Kisa emigrantmuseum ska vara under ständig utveckling och ännu är inte museet helt klart, men det känns bra att vi kan öppna nu, säger Cecilia Sagrén, projektledare.

Mellan åren 1945 och 1910 var det totalt omkring 6 000 personer från Kinda som utvandrade för att söka lyckan i Nordamerika. Emigrantmuseet drivs av Kinda kommun. Själva invigningen skedde vid scenen på vråkenområdet. Där talade Cecilia Sagrén om att allmänheten är välkomna att lämna synpunkter.

– Vi vill att det ska bli en mötesplats dit man återkommer och jag är nöjd med hur det har blivit nu, säger hon.

Några förändringar som har skett under året som det har hållits stängt är att museet har blivit mer digitalt och även mer tillgängligt för personer med vissa funktionsvariationer. Exempelvis kan man lyssna på berättelser i hörlurar om man har svårt för att läsa. Tidigare har det enbart funnits lappar där man kunnat läsa om emigrationen.

– På det viset som vi har förändrat det så tror vi att besökarna kan träda in och förstå den här världen lite bättre, säger Cecilia Sagrén.

Även landshövdingen Carl-Fredrik Graf sa i sitt tal vid invigningen att emigrantmuseet är en viktig del av länets viktiga besöksmål och han är också glad att det har öppnat igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson