Cassel-släktets ursprung klarlagt

Släktforskaren Christian Juliusson höll ett föredrag på Kisa bibliotek under onsdagen om Cassel-släktens ursprung och att de nu kan bekräfta släktets koppling till Skottland.

29 juli 2019 22:21

I lördags firades Peter Cassel-dagen som en del av Amerikaveckan i Kisa. Släktens stamfader var Mårten Persson Cassel och enligt traditionen sägs det att han var "av gammal familj" och ska då ha härstammat från Skottland. Däremot har det tidigare inte kunnats slå fast till 100 procent.

Under torsdagen höll släktforskaren Christian Juliusson ett föredrag på Kisa bibliotek på just det här temat och att man nu har gjort ett genombrott i forskandet. Genom ett DNA-test av en av Mårten Cassels ättlingar, Daniel Cassel, så kan släktens ursprung spåras.

– På det här sättet har jag försökt ta släktforskning ett steg längre än vad man har gjort tidigare just när det gäller Cassel-släktet, säger Christian Juliusson.

Han skapade en sluten facebookgrupp för att hitta släktingar och fann då Daniel Cassel och han valde att ställa upp för att hjälpa forskningen framåt. Först gjordes ett Y-DNA-test där man kollar kopplingen genom det raka fädernet. Tack vare testet är det klarlagt att släktet Cassel har sitt ursprung ifrån Skottland och dessförinnan från Irland någon gång kring medeltiden.

– Det är klarlagt. Med DNA-test så gissar man inte, då vet man, säger Christian Juliusson.

Christian Juliusson är en mångårig släktforskare och hans arbete har publicerats i flera tidsskrifter. I detta test har det även hittats kopplingar till andra släkten såsom McDowell och klanen Kennedy. Dock inte i det raka fädernet, utan då handlar det om ingifta personer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson