IVPA kallas det när Räddningstjänsten hjälper en patient i väntan på ambulans, exempelvis när ambulansen är långt borta eller upptagen när larmet kommer till SOS Alarm. Men sedan årsskiftet larmas Räddningstjänsten bara när patientens tillstånd bedöms som livshotande.
- Vi får bara åka när det är misstänkt hjärtstopp, luftvägshinder, större blödning eller syrebrist. Bröstsmärta till exempel, som många har innan en hjärtinfarkt, får vi inte larm om, berättar Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.
Rutinerna ändrades när alla kommuner i Östergötland skulle få samma avtal.
Längre väntan i glesbygd
- Problemet är att om en patient i glesbygden har ett tillstånd som inte är direkt livshotande så får han vänta längre på hjälp än vad de får i storstadskommunerna, säger Bho Eklund, räddningschef i Åtvidaberg och Valdemarsvik.
Om någon i exempelvis Horn eller i Valdemarsviks skärgård bryter ett ben utomhus när det är kallt, så är det inget livshotande tillstånd. Den personen kan få vänta länge i sin ensamhet.
- Det kan var och en förstå att det inte blir bra, säger Bho Eklund.
Ett tillstånd som från början inte är livshotande kan bli det så småningom.
- Det är egentligen bara landstinget som kan tala om ifall det har varit så, säger Bho Eklund.
Förra året fick Räddningstjänsten i Kinda 67 sjukvårdslarm under perioden 1 januari-1 maj. I år har de bara blivit larmade 23 gånger.
Sparar pengar
- Från början lät det bra att det skulle bli en skärpning. Förr åkte vi på en del insatser där vi egentligen inte behövdes. Men att det skulle bli en så radikal förändring hade jag inte en aning om. Det här är ett sätt för landstinget att spara pengar, säger Thomas Blixt.
Lena Lundgren, landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör, håller inte med.
- Beslutet bygger på ny forskning som säger var insatserna gör mest nytta, och det är exempelvis vid hjärtstopp. Människor ska så fort som möjligt få maximal hjälp. Det är på god vetenskaplig grund som vi har kommit överens om de här kriterierna.
Ingen har skadats
Lena Lundgren är säker på att ingen har kommit till skada på grund av de längre väntetiderna.
- Annars hade jag vetat det. Jag följer de här frågorna noga.
Bho Lundgren hänvisar till siffror som visar att Räddningstjänsten nu åker ut på ungefär lika många larm som när systemet med IVPA infördes på 1990-talet.
- Landstinget har fått en större träffsäkerhet i att bara larma ut oss på livsuppehållande åtgärder. Men är det där skattebetalarna vill att ambitionsnivån ska ligga? undrar Bho Eklund.