Joakim Svensson är energi- och klimatrådgivare i Åtvidaberg och Kinda. Han har tillsammans med energi- och klimatrådgivare i Ödeshög, Vadstena, Finspång, Linköping, Ydre och Motala kommuner skrivit ett öppet brev, med en varning om att energi- och klimatarbetet riskerar att stanna av i 196 av landets kommuner.
Orsaken är förslag om ett nytt ersättningssystem.
Energimyndigheten som finansierar energi- och klimatrådgivning i landets kommuner har föreslagit en ny stödmodell. Potten, som ska fördelas är densamma som tidigare, 110 miljoner kronor per år.
I det befintliga systemet varierar nivåerna på bidragen, från 280 000 kronor per år i de mindre kommunerna till 435 000 i de största. Energimyndigheten pekar i en översyn på att bidraget idag varierar från runt 40 öre per invånare upp till 114 kronor per invånare och föreslår en fördelning av stödet utifrån invånartal.
– Den gamla modellen är skev. De större kommunerna behöver mer, säger Joakim Svensson, men han är inte nöjd med förslaget till ny fördelning.
Mindre kommuner, som Kinda och Ödeshög, föreslås få mellan 50– 100 000 kronor för 2017, medan något större Åtvidaberg hamnar i spannet 100 – 150 000. I länet är det bara Norrköping, Linköping och Motala som inte föreslås få kraftigt minskat stöd från 2017.
För att kunna söka dessa stödet måste en kommun ensam, eller tillsammans med andra kommuner uppfylla minst en halvtidstjänst.
– Det är tufft redan i dag, säger Joakim Svensson och syftar på att bidraget om 280 000 kronor per år knappt räcker till.
I det öppna brevet pekar rådgivarna på att mindre kommuner riskerar att drabbas hårt.
– Runt 70 av landets minsta kommuner får då skjuta till mellan 180 000 och 230 000 kronor för att kunna ha en rådgivartjänst på halvtid. Ett alternativ är att söka samarbeten med andra kommuner.
Men tiden är knapp. Energimyndighetens förslag ligger nu ute på remiss, inför en utlysning av nya regler som varit planerad till augusti.
Joakim Svensson beklagar tidsaspekten. Minskat stöd krånglar till kommunernas budgetarbete för 2017. Sena extranslag är svåra att ställa gentemot andra kommunala behov.
– Risken är att små kommuner lägger ner rådgivningen, säger Svensson som helst ser att Energimyndigheten skjuter upp förändrads stödregler till 2018 och att kommunerna under tiden får arbetsro att lösa finansiering eller söka samarbeten med andra kommuner.