Ungefär samtidigt som jättebranden i trakten av Sala härjade fick även brandmännen i både Kinda och Åtvidaberg slita med skogsbränder. I månadsskiftet juli/augusti var det torrt och varmt. Sen kom åskan.
Höglänt terräng är mest utsatt för blixtnedslag och där är också svårast att släcka eftersom det sällan finns väg. Svårast var en brand nära Slätmon.
– Den höll vi på med en vecka. Vi fick larmet på eftermiddagen och bara att lägga ut slangen tog ju nästan kål på den första gruppen brandmän, det var fruktansvärt långt och högt, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.
Trots allt slit var det omöjligt att komma fram. Elden hade hoppat nerför berget och för att komma åt nere i en ravin ringdes en helikopter in. Den kom från Luleå.
– Det var en militär helikopter och den hade ju väldigt lång flygtid. Det finns privata helikoptrar, men de kostar pengar. Förr var vi lite bortskämda med att kunna ringa militären, men nu finns inte så många såna helikoptrar, konstaterar Thomas Blixt.
Även i Åtvidaberg rasade flera skogsbränder i somras.
– Vi hade ett 20-tal skogsbränder och de flesta var ungefär samtidigt som i Sala. Den största var nära Yxnerum, berättar Jan Olsson, vid räddningstjänsten i Åtvidaberg.
Även den branden var sannolikt orsakad av blixten.
– Och då är det nästan alltid på en höjd. Det är skillnad när det är människor som orsakat branden, då är det oftast mer tillgängligt, fortsätter han.
I Kinda finns ytterligare ett par bränder som Thomas Blixt minns. En fabriksbyggnad på Finess Hygiene var mycket nära att totalförstöras.
– Tack vare de anställda som jobbade natt så kom larmet snabbt och de började släcka och byggnaden finns kvar i dag.
Även dödsbranden i Rimforsa i maj där två människor brann inne sitter kvar i minnet. Bland de positiva minnena finns ladugårdsbranden vid Äleby södergård utanför Horn där en katastrof undveks tack vare Fredric Johansson, säljare vid Lantmännen maskin.