Återvinningsstationer blir sopstationer

Återvinningsstationerna som är utplacerade runt om i Kindas orter liknar just nu mer sopstationer. Allt från platt-tvapparater till hushållssopor ligger intill plåtcontainerna som är avsedda för bland annat glas, metall och kläder.

22 maj 2019 21:30

– Tyvärr så är det så att nedskräpningen vid återsvinningsstationer ökar under sommarmånaderna, säger Staffan Andersson, verksamhetschef på Kinda kommun för avlopp och renhållning.

Det finns återvinningsstationer i Kisa, Rimforsa, Horn samt Hycklinge och tanken med dessa är att samla in glas, kartong, metall, tidningar och kläder för just vad namnen säger, återvinning. Men nu och fram till efter sommaren så blir återvinningsstationerna även sopstationer. Här läggs kontorsmöbler, tv-apparater, cyklar, diskmaskiner, badkar, mikrovågsugnar, bilbarnsstolar, halvfulla målarburkar, klinker, kakel och hushållsopor för att nämna en liten del.

– Vi har gjort upp med förpacknings- och tidningsinsamlingen (fti) som tömmer plåtcontainerna att kommunen städar upp utanför dessa på tisdagar. Är det väldigt mycket andra dagar tar vi bort det även då, säger Staffan Andersson.

Blir man påkommen att lägga sopor utanför plåtcontainerna kan det innebära rättsliga följder.

– Ser man som privatperson att sådant pågår ska det allmälas till polisen. Är det nedskräpning är det inte någon kommunal angelägenhet utan helt och hållet en polisär, säger Staffan Andersson.

Döms man för den här formen av nedskräpning kan man straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

– Vi har extra öppet till 19.00 varje måndag under sommaren och öppet varannan lördag året om på Adlerskogs avfallsanläggning utanför Kisa, dit är man välkommen, säger Staffan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell

Ämnen du kan följa