Det är ingen underdrift att det spretiga valresultatet i Kinda hösten 2022 ledde till en lång väntan på ett nytt styre. Det såg länge ut att vara dött lopp, men så, i oktober samma år, kom beskedet.
De blev Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna som skulle leda kommunen de kommande fyra åren.
Nu har halva tiden gått. Styret styr fortfarande. Trots att delar av oppositionen tvivlade på att samarbetet skulle hålla sitter nu tre, oftast rätt eniga, politiker och försöker förvalta uppdraget att få hela Kinda ett leva.
Så långt, allting gott. Men hur har den sittande majoriteten lyckats förvalta sina vallöften?
Flertalet mål och visioner har infriats, hävdar styret.
Vilka?
– Trots att det har varit två tuffa år, rent ekonomiskt, har vi lyckats bibehålla vår kärnverksamhet intakt. Vi har inte behövt göra några neddragningar, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen.
Han fortsätter:
– Samtidigt har det faktiskt hänt saker under de här två åren. Vi har färdigställt förskolan vid Hackel. Vi har färdigställt den nya räddningsstationen i Kisa och vi har färdigställt Kisa resecentrum.
Styret konstaterar också att fritidskortet för ungdomar, busslinje mellan Kisa-Horn-Vimmerby samt återöppnandet av Stångågårdens tillagningskök har blivit verklighet.
Att majoriteten är nöjd med sitt arbete går inte att ta miste på.
– I vår politiska plattform har majoriteten varit tydlig med att hela Kinda ska leva. Alla orter i kommunen ska ha möjlighet att utvecklas på sina villkor, säger Conny Forsberg.
Han får medhåll av Lena Käcker Johansson och Christer Segerstéen:
– Vi vill ha verksamhet i alla tre kommundelar. Det är viktigt för att folk ska kunna bo och verka här, säger Lena Käcker Johansson.
En annan viktig fråga för styret var att säkerställa kvaliteten inom vård och omsorg och se till att kommunen hade god försörjningskompetens och att vårdtagarna skulle känna sig trygga.
I er plattform skriver ni att ni vill "prioritera och öka bemanningen inom vård och omsorg". Har ni lyckats med det?
– Ja. Vi klarar oss utan hyrpersonal. Det är helt fantastiskt. Vi ville bevara en bra äldreomsorg. Det har vi lyckats med, säger Lena Käcker Johansson.
Men personal inom vård och omsorg har tvingats sälja sin semester och blivit inringda för att det råder brist på personal – är det verkligen att ha lyckats?
– I år har det, som vi har förstått det, varit en mycket bättre situation, säger Lena Käcker Johansson.
Den onda cirkel av bemanningsproblem som förekommit under tidigare somrar nu har brutits, menar hon.
– Visst har vi sjuktal som vi tycker är onödigt höga. Det måste vi fortsätta jobba med, men det går inte att lösa på ett, och inte heller två, år.
Hon får medhåll av Conny Forsberg som menar att situationen inom vård och omsorg är något man ständigt jobbar med och att det inte är någon "quick fix".
Nu väntar två år till innan det är dags för val. Det hinner rinna mycket vatten i Kisaån innan dess. En sak är i alla fall klar. Många utmaningar väntar den sittande majoriteten i Kinda. Ändå är den försiktigt optimistisk.
– Jag tror att de två kommande åren att bli stabila, säger Conny Forsberg.
Vem som kommer regera i Kinda under kommande mandatperiod vill ingen av dem sia om. Men:
– Har man haft ett välfungerande samarbete, ja då har man någonting att bygga på, säger Christer Segerstéen.