Konferensen hade samlat svenska, nordiska och andra europeiska gemmologer, guldsmeder och juvelerare.
De senaste åren har det skett mycket stora framsteg både när det gäller framställningen av syntetiska diamanter i smyckeskvalitet och olika metoder för att artificiellt förbättra kvaliteten på både diamanter och andra ädelstenar. Genom att hjälpas åt med utbildning ökar möjligheterna att kunna identifiera och dokumentera ädelstenar. Därför samlades världseliten på området i Kisa.
Arrangörer var gemmologerna Conny Forsberg och Jan Asplund från Östergötland i samarbete med Sveriges Gemmologiska Riksförening.
Efter välkomnande och en kort introduktion av Jan Asplund och Conny Forsberg lämnades mikrofonen över till gemmologen, Geoffrey Dominy från World Gem Foundation som under konferensen fungerar som konferencier.
Conny Forsberg från Kisa, med över trettio års erfarenhet av branschen, stenslipare och ägare av ett modernt ädelstenslaboratorium höll ett föredrag om kommersiellt slipade stenar ställda mot moderna precisionsslipningar. Det visades ett exempel på en kommersiellt slipad sten som genom att slipas om förvandlades från något relativt intetsägande till en ”ögonmagnet”. Slutsatsen visade att förändring i vinstmarginal var negligerbar men att omsättningstakten påverkades positivt.
Efter att deltagarna ätit lunch, druckit sitt kaffe på maten, minglat och knutit kontakter återsamlades man i föreläsningssalen för att ta del av information kring den nybildade internationella ädelstenvetenskapliga utbildningsinstitutionen World Gem Foundation vilken har regionala utbildningscentra över hela världen.
Jan Asplund, gemmolog med bas i Kolmården tog över med en redogörelse ur historiskt perspektiv över hur kunskapen kring diamanter vuxit fram.
Peter Lyckberg, svensk kärnkraftsinspektör, gav deltagarna en introduktion till Nordens geologi, nordiska ädelstensförekomster och geologins betydelse för utveckling av industrisamhället.
– Det blev en historisk resa över 3 miljarder år på cirka tjugo minuter, säger Conny Forsberg.
Peters Brangulis från Lettlands statliga provningsanstalt redogjorde sedan för för hur man arbetar i Lettland med regelverk över diamanter, rubiner, safirer och smaragder.