Fredrik Sjöstrand (M), som sitter som andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, besökte under fredagen Bergdala i Kisa för att diskutera kommande sjukvårdsplatser. På plats var också Katharina Segerstéen och Mona Damm från Moderaterna i Kinda.
– Att skapa sjukvårdsplatser i kommunen är en del i att möta utvecklingen vi ser med en större andel äldre i befolkningen. Vi har en situation där folk överlever sin första, andra och tredje sjukdom. De lever permanent med sjukdomar och har ett stort omsorgsbehov, säger Fredrik Sjöstrand.
Beslutet att samverka mellan Kinda kommun och regionen i frågan togs i januari i år. Då togs också beslut om att tillsammans som region och kommun bygga ett vårdcentrum där sjukvårdsplatserna kommer att stå. Avtalet tecknades av Kaisa Karro (S), ordförande för regionstyrelsen och Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M).
Planen är att det ska finnas sjukvårdsplatser i kommunen, som ska fungera som en mellangång mellan sjukhusvård och korttidsplatser. Förhoppningen är att ha en färdig testbädd vid årsskiftet. Sjukvårdsplatserna ska då drivas på Bergdala äldreboende med läkarinsatser från vårdcentralen.
– Regionen kan då lägga in patienter där istället för att de ska åka in till US i Linköping, säger Fredrik Sjöstrand.
Vårdplatserna kommer att fungera som rehabilitering innan patienten ska åka hem.
– På dessa platser kanske man är kvar några fler dygn än på ett sjukhus, säger Fredrik Sjöstrand.
Planen är inte att sjukvårdsplatserna ska finnas kvar på Bergdala på längre sikt. Förhoppningen är att platserna ska flyttas till vårdcentralen där ett vårdcentrum ska byggas.
Skillnaden från kommunens korttidsboende blir att sjukvårdsplatserna egentligen är regionens platser. De blir formella sjukvårdsplatser med inskrivning av läkarna på kommunens vårdcentral.
– Det kan vara så att man är på akutmottagningen och sen läggs in här. Då kanske man inte behöver åka till akutmottagningen alls, säger Fredrik Sjöstrand.
– Det skapar en kontinuitet för patienten. Det är en vård nära som vi tror kan vara viktigt, säger Katharina Segerstéen.
Tanken är att det ska finnas en till fyra vårdplatser.
Räcker det för att täcka behovet i Kinda?
– Det är en start. Tiden får utvisa. Kanske finns det möjlighet att stretcha till fler platser, säger Katharina Segerstéen.
Enligt Fredrik Sjöstrand råder det en stark konsensus mellan Kinda kommun och regionen att dessa platser är nödvändiga.
Vad kommer vara utmaningen med dessa sjukvårdsplatser?
– Att hitta rätt ansvarsfördelning mellan kommun och region. Ofta bollas patienter mellan oss men här är syftet att komma ifrån det, säger Fredrik Sjöstrand.
– Bemanningsfrågan är en stor del. Vi måste hitta lösningar, säger Mona Damm.
Kommer det behöva rekryteras ny personal som kan jobba med sjukvårdsplatserna?
– Vi har en ansträngd personalsituation. I dagsläget kan det gå ihop med den personalstyrkan vi har men vi behöver bli fler, säger Katharina Segerstéen.
Vad kommer projektet att kosta?
– Vi vet inte än då vi är i uppstartsfasen. De resurser som är avsatta är till projektgruppen. Tjänstepersonerna ska återkomma med vad det kommer att kosta och vilka resurser som krävs. Från regionens del kommer vi att avsätta pengar. Det kommer att kosta, men det avlastar också sjukhuset i nästa steg, säger Fredrik Sjöstrand.