Vändningen: Kindas ledning vill stanna kvar i Itsam

Efter år av utredningar tvärvänder nu Samverkan för Kinda i frågan om Itsam. Nu vill de tre partierna stanna kvar i kommunalförbundet.

Mikael Österling (L), Tore Olsson (C) och Christer Segerstéen (M) utanför kommunhuset i Kinda.

Mikael Österling (L), Tore Olsson (C) och Christer Segerstéen (M) utanför kommunhuset i Kinda.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-05-12 09:30

Kindas utträde ur kommunalförbundet Itsam har varit en långdragen process. Flera utredningar har gjorts och nu senast har ett utträdesavtal på 38 sidor skickats ut på remiss till berörda parter.

Riktningen har varit utstakad sedan det första inriktningsbeslutet fattades 2019.

Men nu tvärvänder Samverkan för Kinda i frågan. Det meddelade de tre partierna på en pressträff på kommunhuset i Kinda.

– Vi har haft en lång diskussion i de tre partierna om vad vi vill göra och hur vi ska göra nu när vi går in i slutfasen. Vi har då kommit fram till att vi vill stanna kvar i Itsam, säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

undefined
Tore Olsson (C), Christer Segerstéen (M) och Mikael Österling (L) berättar om Samverkan för Kindas inställning till Itsam.

Att man ändrat sig beror enligt honom på flera faktorer. En inventering har gjorts av kommunens samtliga system och numera har man personal som kan agera beställare mot kommunalförbundet. Dessutom har man nu en större samsyn med bolagets ledning, enligt Christer Segerstéen.

– När vi ser alla de här pusselbitarna så kan vi konstatera det är en väldigt stor fråga att gå ur Itsam och starta upp något nytt själva. I många andra sammanhang väljer vi att samverka. Vi är en liten kommun. Och då tycker vi att det är en galen väg att dra sig ur och starta något eget.

Är det inte mycket pengar som har satsats i den här utträdesprocessen?

– Man kan säga att mycket har utretts. Den första utredningen som gjordes 2019.

Den första utredningen pekade enligt Christer Segerstéen på att det skulle vara lönsamt att lämna Itsam. Det har tillbakavisats av senare utredningar. Nu senast har en ytterligare utredning gjorts där man gått igenom kommunens IT-system. Totalt har Kinda kommun 119 stycken.

– Det här är ett för oss väldigt viktigt dokument. För vi har saknat att veta hur läget är.

undefined
Christer Segerstéen (M) visar upp den senaste utredningen som gjorts, där kommunens samtliga system kartlagts.

Tore Olsson (C) säger att Itsams nya förbundsdirektör lyft att den senaste utredningen är något som alla kommunerna borde göra för att kartlägga sina behov.

Enligt honom är inte pengarna som lagts ner bortkastade, då utredningarna lett fram till den förståelse som man har i dag. Även utträdesavtalet, som utarbetats av firmorna Delphi och PWC, ser politikerna inte som bortkastat arbete.

– Nu blir det klarlagt hur det ska gå till om man vill gå ur Itsam. Så det är två saker som man ändå kommit fram till, säger Tore Olsson.

undefined
Tore Olsson (C) säger att det arbete som lagts inte är bortkastat.

Han säger att man visserligen kunde ha gjort sakerna i en annan ordning.

– Då hade vi kanske inte gått på att ta utträdesbeslut innan vi hade det här. Vi hade ju inte gjort kartläggningen i kommunen, säger han.

Christer Sergerstéen fyller i:

– Ska vi vara självkritiska så borde vi har funderat igenom det här tidigare.

De andra medlemskommunerna i Itsam har förberett sig på ett utträde, hur tror ni att de kommer att reagera på det här beskedet?

– De övriga kommunerna tycker nog att vi varit lite veliga kan jag tänka, säger Tore Olsson.

Christer Segerstéen säger att man från Itsams sida velat få processen avslutad så fort som möjligt. Nu återstår det att se vad de andra medlemskommunerna tycker i frågan.

– Man kan säga att så mycket känner jag mina kollegor att jag vet de vill ha arbetsro – och förbundsdirektören vil samma sak. Det har lagts ner väldigt mycket tid på att jobba fram det här utträdesavtalet på 38 sidor som är ute på remiss.

undefined
Christer Segerstéen (M) säger att partierna kommit fram till att Kinda borde stanna kvar i Itsam.

Vad tror ni att gemene Kindabo tänker om det här?

– Jag kan tänka mig att Kindaborna undrar ibland vad politikerna gör och det med rätta. Det är mot den bakgrunden som vi har fört den diskussionen och landat i det här ställningstagandet, säger Christer Segerstéen (M).

Tore Olsson (C) säger att det här ett område, i likhet med räddningstjänsten, där det är viktigt att man är överens om lösningar som håller över tid.

– Det är absolut av samma dignitet och ännu mer pengar än räddningstjänsten.

Enligt honom innehåller inte utträdesdokumentet några siffror, utan är enbart ett juridiskt dokument. Vad ett utträde faktiskt skulle kosta vet man ännu inte. Mikael Österling (L) säger att de enda faktiska kostnaderna är det som man sett att man behöver eska i budgeten.

– Det är det som vi har siffror på. Framåt verkar det finnas en samsyn om att det inte kommer att bli billigare. Utan frågan är hur mycket mer. Och det vet man inte förrän man är där, säger han.

undefined
Enligt Mikael Österling (L) går det inte att veta vad ett utträde skulle kosta kommunen.

Ärendet kommer att lyftas när kommunstyrelsen sammanträder 30 maj.

– Det blir säkert diskussion. Det är då alla partierna finns närvarande och kan säga hur man ställer sig till frågan, säger Christer Segerstéen (M).

Itsam: Det här har hänt

 2008 gick Kinda ihop tillsammans med Åtvidaberg, Ydre, Ödeshög, Boxholm och Vimmerby. Tillsammans bildade de kommunalförbundet Itsam, som ansvarar för kommunernas IT-verksamhet.

2019 fattades beslut om att flytta Itsams huvudkontor från Kinda till Linköping.

11 november 2019 klubbade kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut om att lämna kommunalförbundet Itsam.

14 december 2020 tog kommunfullmäktige ställning i frågan om utträdet men ingen utträdesansökan har lämnats in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!