Utmaning för kommunen – när antalet äldre ökar

Antalet äldre i Kinda kommun kommer att öka rejält i framtiden. Det innebär att kommunen måste investera mer i vård- och omsorg.

Katharina Segesrstéen (M) och Torbjörn Holmqvist

Katharina Segesrstéen (M) och Torbjörn Holmqvist

Foto: Sofia Wiman

Kinda2024-04-10 15:20

– Vård- och omsorgsnämnden har både utmaningar och möjligheter framför sig, säger Torbjörn Holmqvist, som är verksamhetsutvecklare på kommunen, och fortsätter:

– Det kommer att bli allt fler äldre. Det innebär att vi måste bygga för en bra äldreomsorg i framtiden.

– Det handlar om boenden, men också om att öka resurserna till äldreomsorgen och utbildning av personal. Det kan handla om sådant som att investera i teknik och digitalisering som kan underlätta inom vård- och omsorg. Våra äldre måste också fortsätta vara delaktiga i samhället genom olika aktiviteter, tillägger Katharina Segerstéen (M) som är ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Nämnden har nu fattat beslut om att undersöka var det finns möjligheter för nya boenden. Där ingår att undersöka hur många platser som behövs, hur man kan samarbeta med andra aktörer, om det finns tillräckligt med personal, och vad det kommer att kosta. 

undefined
Torbjörn Holmqvist och Katharina Segerstéen (M)

– Det ska finnas ett antal olika scenarier för politiken att ta ställning till för att kunna gå vidare i processen, säger Torbjörn Holmqvist. 

Han tillägger att detta är en av de större investeringarna som Kinda gör. Därför gäller det att ta fram så mycket underlag som möjligt. Förutsättningarna är att det ska finnas äldreomsorgsplatser i Kisa, Rimforsa och Horn. 

– Det går ganska fort nu. Projektplanen antogs i nämnden den 25 mars och vi började spåna på idéer en månad innan nämndens sammanträde, tillägger Katharina Segerstéen. 

undefined
Katharina Segesrstéen (M) och Torbjörn Holmqvist

Nämnden har satt ihop en projektgrupp och en politisk styrgrupp som består av Katharina Segerstéen (M), Eva Pettersson (S) och Wolldurf Skallbom (SD). 

– Detta är inte ett majoritetsbeslut utan ett beslut vi ska vara eniga om när det kommer till fullmäktige. Vi ska vara överens om hur framtidens äldreomsorg ska se ut, säger Katharina Segerstéen.

Beslutet förväntas fattas på kommunfullmäktiges sammanträde i december 2024. Det innebär att byggnationen av nya platser skulle kunna påbörjas redan 2028–2029.  

– Målbilden är att redan innan sommaren få fram tydligare bilder att diskutera i partierna, säger Torbjörn Holmqvist. 

Katharina Segerstéen menar att framtidens äldreomsorg är en fråga som ligger Kindaborna varmt om hjärtat. 

undefined
Torbjörn Holmqvist och Katharina Segerstéen (M)

– Det är viktigt att det blir kostnadseffektivt och samtidigt håller en hög kvalitet, säger hon.

– Om vi bygger fel och det kostar för mycket så kommer det att påverka andra verksamheter inom kommunen, tillägger Torbjörn Holmqvist.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!