Han och de andra politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott var de enda som (formellt) informerades om avtalet mellan kommunchefen och Ann-Mari Brengdahl i samband med att hon slutade.
Samma dag
Förslaget till avtal är daterat den 17 oktober. Samma dag godkändes avtalet av ksau, det undertecknades av kommunchefen Anders Lind och Ann-Mari Brengdahl, och Brengdahl slutade. Men Anders Ljung anser inte att avtalet skyndades fram.
- Datumet var bestämt i förväg. Innan vi gjorde något fanns det en förberedelseprocess. Jag följde det en tid på diskussionsnivå, säger han.
"Formsak"
Enligt ksaus protokoll slutade Ann-Mari Brengdahl på egen begäran. Trots det fick hon ett stort avgångsvederlag.
- Det är en formsak att det står att hon slutat på egen begäran. Som jag ser det så finns det en uppgörelse som är gjord mellan två parter. Allt har skett enligt de bestämmelser som finns, så vitt jag förstår, säger Anders Ljung.
I protokollet står det att "arbetsutskottet godkänner förslag till avtal...". Det finns de som menar att beslutet borde ha tagits av hela kommunstyrelsen och inte bara arbetsutskottet, när det gällde så stora summor. Vad säger du om det?
- Man kan ha den åsikten. Men vi verkställde inga beslut. Det är taget av tjänstemännen. Vi hade ärendet mer för information. De kan lika gärna informera efteråt, men det är lite snyggare att vi får det innan. Vi informeras inte varje gång någon anställs eller slutar inom kommunen.
Fick miljon
Brengdahl fick 24 månadslöner à 35 000 kronor i avgångsvederlag.
- Jag har inga synpunkter på summan, då måste man vara bättre insatt, säger Anders Ljung.
Alla pengarna betalades ut i en klumpsumma på nära en miljon kronor.
- Visst kan man tycka att det kunde ha pytsats ut lite efter hand. Men man ska komma ihåg att summan gäller för två hela år.
Ann-Mari Brengdahl vill inte ge någon kommentar. Hon arbetar idag med motsvarande uppgifter i Vadstena kommun.