Stor oro bland bönder

Grundvattennivån i Kinda kommun är precis som för ett år sedan på en låg nivå.

Växer långsamt. Gräset på slåttervallarna har inte vuxit som det brukar, det är försenat av torkan.

Växer långsamt. Gräset på slåttervallarna har inte vuxit som det brukar, det är försenat av torkan.

Foto:

Kinda.2017-05-22 09:08

Kommunen uppmanar nu invånarna att vara sparsamma med vattnet och många bönder i området oroas nu av att årets grundvattennivå ligger på samma låga nivå som under förra året.

Mjölkbonden Lars Pettersson driver en gård tillsammans med sin syster i Skräddarhemmet. De har ett 70-tal kor. Han är en av de som känner oro inför den kommande sommarsäsongen.

– Det var ju ett mycket torrt år förra året som påverkade oss mycket. Vår andra skörd av foder till djuren blev mycket dålig. Jag är rädd för att de ska bli likadant i år. Om det blir så innebär det att vi måste köpa foder och det är både dyrt och svårt att få tag på, säger han.

Lars Pettersson berättar att han märkt av att växtligheten på betesmarkerna är tre veckor försenad på grund av att det varit och är för torrt i marken.

– Det är ju inte bra att börja säsongen på en redan krisig nivå. Det är mycket oroande. Om vi ska få en normal skörd av timotej och gräs och annat foder till djuren så krävs det betydligt mer regn än vad som hittills kommit, säger han.

Köttbonden Anders Ljung i Baggetorp oroas även han av att det är så torrt i marken nu.

– Jag har aldrig någonsin förr sett torrsprickor så här tidigt på året på slåttervallarna förr, säger han.

Trots den låga grundvattennivån i kommunen finns ännu inga planer på något bevattningsförbud, enligt kommunens VA- och renhållningschef, Staffan Andersson.

– I nuläget ser vi ingen anledning till ett bevattningsförbud, men förhållandena kan ju komma att ändras, säger han.

Enligt VA-chefen ser man i dagsläget heller inte något hot mot den kommunala vattenförsörjningen inför sommaren.

– Som det ser ut nu kommer vi att klara det. Men de som har enskilda brunnar kan komma att påverkas som ifjol. Vi uppmanar dem som har enskilda brunnar att ha särskild koll på nivåerna, säger han.

Staffan Andersson berättar att kommunen tillsammans med andra östgötska kommuner och länsstyrelsen kommer att ha möten med andra kommuner och länsstyrelser för att diskutera grundvattenläget.

– Vi gör detta för att kunna ha en god beredskap. Blir det kris med vattenförsörjningen kommer kommunerna att hjälpa varandra, säger han.

För mjölkbonden Lars Pettersson kan en fortsatt torka få stora konsekvenser.

– Fortsätter det att vara så här torrt måste vi ju slakta ut djur eller sälja djur och sänka nivån på vår mjölkproduktion och det skulle påverka våra intäkter, säger han.

Staffan Andersson berättar att man på kommunen följer läget noga när det gäller nivåerna i vattentäkterna.

– Vi följer även noga den information som kommer från länsstyrelsen och från Statens geologiska undersökningar, SGU, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om