Enligt Bo Cronlycke har åtta av tio ordinarie ur första ledets chefer och arbetsledare valt att lämna omsorgen i Kinda. Att fylla luckorna har varit svårt men kommunen har lyckats göra vissa rekryteringar.
Bo Cronlycke är ordförande och huvudskyddsombud för Visions avdelning i Kinda.
Problemen har enligt honom varit kända under ett års tid men eskalerade efter förra sommarens semestrar.
– Samtliga har tyckt om och älskat sitt jobb men känner att de inte har det stödet de behöver, säger han.
Nu kräver han att kommunen sätter in åtgärder och har lämnat in framställan enligt 6:6a i Arbetsmiljölagen. Han vill att arbetsgivaren ska utreda bakgrunden till problemen.
Bo Cronlycke beskriver verksamheten som toppstyrd. Enligt honom har personalen sagt upp sig med hänvisning till att de inte kan stå för verksamheten ur ett brukarperspektiv.
– De upplever är att de blivit fråntagen mandat att leda och att man styr verksamheten ifrån toppen, säger han.
Enligt honom har förslag lämnats på förbättringar.
– Men man har inte fått nåt gehör för det.
Vision företräder inte undersköterskor eller vårdbiträden men även där är situationen svår, berättar Bo Cronlycke.
– Det finns snart inga att tillgå. Det är brist på vikarier och brist på sommarpersonal och man har fått flytta om ordinarie personal till andra avdelningar.
Enligt honom har personalbristen lett till att man tagit in inhyrda undersköterskor och vårdbiträden i Rimforsa.
– Jag skulle vilja säga att det är en jätteallvarlig situation inför sommaren.
Vilka åtgärder skulle ni vilja se från fackets sida?
– Framför allt en tydlig målbild om vart vi ska. Man har tidigare arbetat med lean och ständiga förbättringar och man jobbade med ekonomin och var i fas. Men de senaste två åren har det bara gått utför.
Vi har varit kontakt med Eva Hulth, biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Hon avböjer att kommentera kritiken som framförs i nuläget och hänvisar till att Vision kommer att få ett skriftligt svar på sin framställan. Målsättningen är att parterna tillsammans ska komma fram till hur man kan uppnå en bra arbetsmiljö.
Bland åtgärder som redan gjorts räknar hon upp en förstärkning av ledningsstöd och planeringsstöd inom äldreomsorgen. Eva Hulth skriver även att varje medarbetare som slutar erbjuds ett avslutningssamtal i samband med sin uppsägning. Medarbetarna har även möjlighet att fylla i en enkät i samband med att tjänsten avslutas.
Hon berättar även att det pågår ett förändringsarbete inom äldreomsorgen
"Under det gångna året så har förvaltningsledningen identifierat att förutsättningar för ledning och styrning inom äldreomsorgen behöver stärkas. Det har identifierats glapp och otydligheter i rollerna som enhetschef och arbetsledare. Såväl enhetschefer som arbetsledare signalerar att otydligheten påverkar förutsättningarna för att utföra uppdragen på ett adekvat sätt", skriver hon i ett mejl.
Enligt Eva Hulth vill arbetsgivaren avveckla arbetsledarrollen och i stället kraftigt utöka antalet enhetschefer för att göra ledningsfunktionen tydlig. Det, tillsammans med en administratörsroll för chefsstöd, bedöms kunna leda till bättre förutsättningar för cheferna men även att medarbetarna i högre grad ska kunna uppleva en högre grad av stöd från sin närmaste chef.