Sista svampen plockad

Svampodlingen vid Rumma gård mellan Kisa och Horn läggs ned. Av ekonomiska skäl.

Slutskörd. Eva-Lotta Rockler vid en av sina svampbäddar.

Slutskörd. Eva-Lotta Rockler vid en av sina svampbäddar.

Foto: Torbjörn Lindqvist/arkiv

KINDA2017-02-14 07:00

Det bekräftar Eva-Lotta Rockler som driver Rumma champinjoner AB sedan två år tillbaka.

Varför slutar du?

– Det är en dyr produktion och min tyska leverantör av svampbäddar ska gå över till ekologisk odling och då blir det ännu dyrare bäddar. Då är det inte ekonomiskt försvarbart längre.

Att driva upp svamp är ett tidsödande arbete. Bäddarna måste ses till var sjätte timme. Dygnet runt alla dagar i veckan.

Till sin hjälp har Eva-Lotta Rockler haft två anställda plus personal på timmar. Samtliga är uppsagda.

När upphör odlingen?

– De sista svamparna tar slut någon gång i nästa vecka.

Då är det slut med leveranser till 35 kunder i Östergötland. Bland andra livsmedelsbutiker, restauranger och konferensanläggningar.

Nära hälften av dem finns inom Kinda kommun. En stadig kund har även slottsköket i landshövdingens residens i Linköping varit.

– Det har varit den stora fjädern i hatten.

Så avsättningen av svamp har inte varit några problem?

– Nej, champinjonerna har varit jättelättsålda och har egentligen sålt sig själva.

– Det har varit jättemysigt, men nu är det dags att göra något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om