Kommunen arbetar förebyggande inför potentiell elkris

Hösten är oviss, med rusande elpriser och en föraning om att elen kan behöva stängas av under vissa tider av dygnet. Kinda kommuns arbete för att hantera den potentiella krisen är i full gång.

"Det finns ju en viss risk att det kan bli frånkopplingar av elen i vinter när vårt importberoende är som störst. Det är någonting som alla skulle behöva fundera på, kan jag tycka", säger Staffan Waldau Wass, säkerhetssamordnare på Kinda kommun.

"Det finns ju en viss risk att det kan bli frånkopplingar av elen i vinter när vårt importberoende är som störst. Det är någonting som alla skulle behöva fundera på, kan jag tycka", säger Staffan Waldau Wass, säkerhetssamordnare på Kinda kommun.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kinda2022-09-24 11:00

– Vi har ett ständigt, stående uppdrag att försöka spara så mycket el som möjligt och göra de åtgärder som är möjliga för att minska elförbrukningen. Det är något som rullar hela tiden, inte bara på grund av det här. Det finns, mig veterligen, inga andra beslut – än.

Det säger Staffan Waldau Wass, säkerhetssamordnare på Kinda kommun. Fler och fler ljuskällor byts ut till led-belysning och kommunen installerar solceller i den takt det går, berättar han.

undefined
Det är viktigt att fundera över hur vi använder el, understryker Staffan Waldau Wass. "Det är många som redan gör det med dagens elpriser, men det är en sak att minska förbrukningen och det är en sak att inte ha någon el alls. Det är två olika saker att planera för egentligen."

– Det som också hålls på med är en kontinuitetshantering. Det handlar om att verksamheterna ska ha en plan B för hur man ska hantera ett avbrott och ändå kunna bedriva verksamhet på en rimlig nivå.

Har det arbetet intensifierats nu, när situationen ser ut som den gör?

– Det kommer nog att intensifieras. Med det här så kommer det också förslag från myndigheter på förbrukningsdämpande åtgärder och hur man kan påverka sin elanvändning till det bättre. Det har vi inte fått än. När förslagen kommer ska vi försöka inrätta oss i dem så gott vi kan.

undefined
Hur det blir med den årliga julgranen på torget vet inte Staffan Waldau Wass.

Waldau Wass fortsätter:

– Däremot har arbetet med verksamheternas planläggning intensifierats redan. Det finns en risk att strömmen kan kopplas ifrån ett fåtal timmar per dag. Hur ska verksamheterna klara det och fortsatt kunna sköta sitt uppdrag? Det ska vi veta redan innan. På så sätt har det intensifierats, ja.

Hur det blir med den årliga granen på torget vet säkerhetssamordnaren inte. Något som han däremot vet är att alla bör fundera över situationen som råder.

– Man kan fundera på hur man använder el. Ju mer alla sparar nu, desto mindre blir risken att elen ska behöva stängas av över huvud taget. Vi kan påverka det lite allihop genom att använda mindre och mindre el. Då kanske strömmen räcker utan att vi behöver koppla ifrån. Det är ändå ett viktigt budskap att börja fundera över.

undefined
Varma sockor och extra många filtar är bra att ha hemma ifall elen behöver stängas av, enligt Staffan Waldau Wass. För många skulle ett elavbrott innebära att värmen i huset tillfälligt försvinner.

Det kan också vara värt att se över sin krisberedskap, belyser Waldau Wass – investera i en ficklampa, pryda hemmet med extra filtar och införskaffa tjocka sockor.

– Ju bättre förberedd man är, desto bättre klarar man att det blir ett hack någonstans i försörjningskedjan.

Vidare fastslår Waldau Wass:

– Man vill inte skapa någon panik, men man ska heller inte hålla inne med någon information. Jag ska inte måla upp några stormmoln på himlen, men några små tussar i alla fall. Man måste tänka på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!