Per blir ofta igenkänd på campingar – nu har han startat eget

Intresset för modellplan, radiostyrda bilar och speedwaytävlingarna i Ryd ledde så småningom till mekande med husvagnar och husbilar. Nu har Per Johansson startat eget.

Per Johansson är ett välkänt ansikte i husvagnsbranschen. Nu har han startat eget.

Per Johansson är ett välkänt ansikte i husvagnsbranschen. Nu har han startat eget.

Foto: Christian Svahn

Kinda2024-06-02 12:00

– Jag blir ofta igenkänd på campingar, många vet vem jag är, säger Per Johansson som bland annat servar husvagnar och husbilar i Kindaområdet.

Han har 28 års erfarenhet i branschen och startade nyligen företaget Kinda Husvagnsservice. 

Hur började ditt intresse för detta?

– Från att jag var ett litet barn gick jag på racing tillsammans med farsan och farfar varje vecka. Då körde Filbyterna speedway på banan i Ryd. Där väcktes mitt intresse för motorsport.

undefined
"Från att jag var ett litet barn gick jag på racing tillsammans med farsan och farfar varje vecka. Då körde Filbyterna speedway på banan i Ryd" minns Per.

Per berättar att han är uppvuxen med modellplan och radiostyrda bilar, och att han arbetat som depåchef i många år. Han har även varit med i säkerhetsteamet kring tävlingarna på Mantorp park. 

När lärde du dig att reparera husvagnar och husbilar? 

– När jag jobbade på Mantorp park och så småningom på Östgöta camping som låg där. Gästerna på campingen behövde hjälp med sina husvagnar och husbilar. På den vägen är det. 

Per berättar att han inte jobbar med motorerna, utan fokuserar på själva husvagnsdelen. Det är mycket saker som kan gå sönder.

undefined
Per ser att många använder sina husvagnar på heltid numera.

Vilka är de vanligaste felen?

– Sönderfrusna kranar och pannor är det jag lagar mest. En del glömmer bort att kylan kommer, andra tömmer systemet men det hjälper inte.

Han konstaterar att utvecklingen i branschen går mot alltmer avancerad teknik. Husvagnarna är datoriserade och mjukvaran uppdateras automatiskt på nätterna via internet. Men Per märker att touchpaneler och mjukvara kräver mycket service.

– Ny teknik är i grunden bra, men den kan också vara känslig. Många kunder är äldre och de kan ha svårt att hantera alla nya datorer som vagnarna har numera.

undefined
Per konstaterar att ny teknik i husvagnar och husbilar är bra i grunden, men den kan också vara känslig. Många kunder är äldre, och de kan ha svårt att hantera alla nya datorer som vagnarna har numera." säger Per.

Finns det tillräckligt med behov för dina tjänster i Kinda kommun? 

– Ja, det gör det. Dessutom brukar jag åka ut till campingar och reparera på plats, så jobbet är inte begränsat till Kinda kommun. Det brukar vara uppskattat att jag kommer till kunderna.

Ytterligare en stor förändring i branschen är hur mycket husvagnarna används. De är i bruk större delar av året och det påverkar servicebehoven efter garantitiden.

– Husvagnarna är byggda för att nyttjas begränsat under en del av året, de är gjorda för fritidsaktiviteter. Men numera använder många sina husvagnar heltid. Då slits de på ett helt annat sätt än vad det var tänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!