Midnattssolsrallyt var det största rallyt i Sverige mellan 1950 och 1964. När det 40 år senare blev populärt med historiska biltävlingar återuppstod det igen. När rallyt passerade Kisa på torsdagen svämmade centrum över av folk och gamla bilar.
– Det är bilar gjorda före 1990, men förarna får vara hur gamla eller unga som helst. I år är den äldste 83 och yngste 19 år, säger Lars Jonsson, projektledare åt arrangören Kungliga Automobil Klubben.
Christer Carlsson från Horn och Gösta Frode från Rimforsa brummade fram i en Saab 96 från 1962.
– Jag köpte den av en kille i Horn för tre år sedan. Det är jätteroligt att köra - det är helt andra bromsar, trumbromsar istället för skivor, säger Christer Carlsson. Det bästa med rallyt är att det är "drösfullt" med folk tycker han.
På en bänk i skuggan vid Stora torget satt två damer och tittade på bilarna.
– Vi är minimalt intresserade av rally men det är roligt när det händer något i Kisa. För det är sällan det sker några större sensationer här av trevlig art. Så det måste man ta vara på, säger Gunnel Laine som för dagen klätt sig i en läcker femtiotalsklänning.
– Det här är festligt men det går inte att gå runt omkring för det är så varmt, säger Doris Widén.
Hon hejade på bilförare från Kisatrakten.
– Thomas Ravelli måste man ju heja på också. Att han kör är tufft, fyller Gunnel Laine i.
Det var nämligen inte bara lokala förmågor och stora rallystjärnorna som vrålåkte fram genom Kisa. Thomas Ravelli testade att köra rally för första gången. När han klev ur sin Opel ropade en Kisabo: "Vad tycker du om matchen Sverige-Mexiko, då?", och vips var diskussionen igång.
– Det var kattens lek med råttan, som att stjäla godis från småbarn, skojar fotbollslegendaren.
Midnattssolsrallyt startar i Vimmerby, där han växte upp. Därför har rallyt varit en känslomässig tidsresa för Ravelli.
– Det är jättemycket nostalgi och minnen. Man tänker på tiden som varit. I Åtvid har jag också bott, jag minns ju Mormorsgruvan från när jag var liten - så Midnattsolsrallyt ger mig en jättekick!, säger Thomas Ravelli som under sitt besök i Vimmerby passade på att gå längs gatan han bodde på som barn.
– Då kom en farbror, jag sa: "Jag har bott där" - och då sa han "Det vet jag väl". Han var 87 år och började berätta flera historier om vad jag och tvillingbrorsan hittat på, säger Thomas Ravelli.