Malin Forsberg (S) kliver in i kommunpolitiken

Malin Forsberg kliver in som ny vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kinda. Hon representerar S och det här är hennes första riktiga politiska uppdrag. "Man kan ju inte bara gå och prata om att det inte finns några kvinnor, utan då måste man ju engagera sig", säger hon.

Malin Forsberg kliver in som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Där representerar hon Socialdemokraterna.

Malin Forsberg kliver in som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Där representerar hon Socialdemokraterna.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2022-05-02 20:30

Malin Forsberg kliver in på redaktionen i Kisa. Det är viktigt för henne att intervjun inte sker på hennes arbetsplats. Vi kommer att återkomma till det.

Till vardags arbetar hon som tjänsteman på Kinda kommun, där hon är kommunikationsansvarig. Nu tar hon även klivet in i partipolitiken. Det blev klart efter att hon valdes in som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden under det senaste kommunfullmäktigemötet. 

I maj gör hon sin debut. Hon ersätter Hans Måhagen (S), som i sin tur gått in som vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden för att fylla luckan efter Risto Laine (S).

Uppdraget är Malin Forsbergs första riktiga politiska uppdrag.

– Jag sitter med som representant i sparbanken men det är ju inte politiskt på det sättet, säger hon.

Som anställd i kommunen har hon förstås fått se politiken från tjänstemännens sida. Dessutom är hon gift med oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Att valet föll på att engagera sig i Socialdemokraterna kom efter vad som hon beskriver som en "grundlig genomgång" av alla partiernas frågor.

– Det är vissa frågor som jag inte kan tumma på. Det är framför allt välfärdsfrågor, säger Malin Forsberg.

Just välfärdsfrågor beskriver hon som Socialdemokraternas hjärtefrågor.

– Även frågor om jämlikhet, jämställdhet och solidaritet, säger hon och fortsätter:

– Det var väl det partiet jag kände igen mig mest i.

Värderingarna är något som hon beskriver att hon fått med sig från sin uppväxt, även om ingen av föräldrarna var politiskt aktiv.

När vi talas vid är det några veckor kvar tills hon axlar sitt uppdrag.

 – Det känns utmanande. Sedan tror jag att det kan bli en balansgång som tjänsteman. Jag tror att det är tydligare för mig själv när jag är politiker och när jag är tjänsteman än vad det kanske är för andra.

Det är viktigt att kunna skilja på rollerna?

– Ja, absolut.

Valet av att ses på redaktionen i stället för på kommunhuset är just ett sådant exempel som handlar om att hålla isär uppdragen.

Under det senaste kommunfullmäktigemötet lyfte SD en invändning mot att du som jobbar på kommunen tar plats i samhällsbyggnadsnämnden. Hur ser du på synpunkterna?

– Jag tycker att det är viktigt att man lyfter de funderingarna om man har dem. Jag tror att det kanske var fler som hade dem men som inte lyfte dem, säger Malin Forsberg och fortsätter:

– Det är klart att jag funderat kring det.

Det säger hon att även partiet gjort.

– Vi har gjort bedömningen att de gånger som det skulle bli en jävsituation så tror jag att vi har tillräckligt professionella tjänstemän som kan tala om det.

Hon säger att partiet såg att de hade mer att vinna på att lyfta fram en kvinna i samhällsbyggnadsnämnden än de få jävsituationer som skulle kunna uppstå.

– Och sedan är jag inte diskvalificerad för att jag är anställd i kommunen.

– Sedan kan jag förstå om man har invändningar mot att man tycker att det här är en central position. Men jag har gjort bedömningen att jag inte sitter med i tillräckligt strategiska delar av kommunen.

En anledning till att hon ger sig in i politiken är just för att hon ser att det finns ett behov att fler kvinnor i politiken. Som mamma till två döttrar ser hon vikten av förebilder.

– Man kan ju inte bara gå och prata om att det inte finns några kvinnor, utan då måste man ju engagera sig.

Just samhällsbyggnadsnämnden är en annars mansdominerad nämnd och hon blir den enda ordinarie ledamoten som är kvinna.

Representation är något som Malin Forsberg säger är viktigt. Förutom att hon tar plats som kvinna tillhör hon även skaran av yngre politiker i kommunen. När den här artikeln publiceras har hon nyss fyllt 42 år.

– Vi behöver verkligen mångfald och vi behöver alla perspektiv i politiken. Jag känner väl själv att det är dags att engagera sig på riktigt och inte bara prata om det.

– Jag är övertygad om att alla partier brottas med den här frågan, att hur ska vi få fler människor att bli engagerade? För jag tror inte att folk är mindre politiskt medvetna i dag. Det diskuteras politik precis överallt men det är just det att folk engagerar sig som saknas och det är ju det man kan börja med för att kunna påverka.

Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar bland annat för frågor som rör planprogram och byggnationer. Exempelvis är det den nämnd som ansvarar för byggandet av nya skolor och förskolor. Nämnden ansvarar även för räddningstjänsten och frågor som rör mat i skolor och på äldreboenden.

Vad vill du göra i samhällsbyggnadsnämnden?

– Jag vill flytta tillbaka fokus på kultur- och fritidsfrågorna. Jag tycker att vi har tappat lite där.

Rent konkret handlar det enligt henne om att kommunen ska skapa förutsättningar.

– Det kanske inte alltid är kommunen som ska utföra, utan att man ska vara med och stötta. Då handlar det kanske om föreningsbidrag, samarrangemang och sådana delar.

– Jag skulle vilja se ett utökat samarbete med civilsamhället. Jag tycker att vi har otroligt stora möjligheter att kunna utvecklas framåt om vi gör det med civilsamhället och jag tror att vi behöver hitta fungerande former för det.

Ett annat område som hon beskriver som särskilt intressant är folkhälsa.

– Jag är inte säker på att folkhälsa ligger under samhällsbyggnadsnämnden men däremot ligger förutsättningarna att planera och ge människor möjlighet att aktivera sig under samhällsbyggnadsnämnden.

Vilka skulle du säga att utmaningarna i Kinda är?

– Jag skulle säga att jag tror att det är kunna växa på ett hållbart sätt så att man fortfarande känner sig hemma här. Att "äta elefanten i små bitar" som man säger.

– Jag tycker att hållbarhet är otroligt viktigt. Cirkulär ekonomi och de här delarna, vi har bara en planet. Och det finns liksom inget värde i att bara bli fler utan då måste man ha med sig fördelarna också. Sedan kan man prata om att tillväxt innebär att skattepengar kommer in. Men samtidigt måste vi göra otroligt mycket investeringar för att vi ska kunna bli fler människor. Det måste finnas en balans och hållbarhet i det.

Kanske inte bara att växa för växandets skull?

– Nej, precis.

– Det befängt att hänga upp det på 15 000 invånare. Vi ska i stället ha ett hållbart Kinda. Det är inte siffran som är det viktiga, säger hon och fortsätter:

– Sedan finns det givetvis en lägre smärtgräns hur få man kan bli men just det där med 15 000. Det landar jag inte riktigt i.

Malin Forsberg

Ålder: 42 år

Bor: Kisa

Gör: Kommunikationsansvarig på Kinda kommun.

Utbildning: Kandidatexamen i både medie- och kommunikationsvetenskap och i beteendevetenskap.

Aktuell: Ny vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kinda kommun.

Det bästa med Kinda: Naturen och vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!