Beslutet: Niorna i Kinda ska undervisas på distans

Nu införs distansundervisning för eleverna i årskurs nio. Ändringen gäller från och med fredagen. Anledningen är enligt förvaltningschefen Eva Holm att man identifierat klustersmitta av covid-19.

Niorna på Värgårdsskolan i Kisa kommer att fjärrundervisas under en vecka.

Niorna på Värgårdsskolan i Kisa kommer att fjärrundervisas under en vecka.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Kinda2022-01-21 14:40

Bildningsnämnden i Kinda kommun har fattat beslut om att eleverna i årskurs nio ska övergå till distansundervisning. Beslutet gäller från och med fredagen och en vecka framåt.

Eva Holm, förvaltningschef på bildningsförvaltningen, säger att åtgärden införs efter att man identifierat klustersmitta av covid-19 på Värgårdsskolan i Kisa. Skolan tar emot elever från hela kommunen.

– Vi har i samråd med smittskyddet fattat beslutet om att övergå till fjärr- och distansundervisning, säger hon.

Tidsperioden täcker den tid som en smittad person ska vara i karantän.

– Vi hoppas på att kunna bryta smittspridningen så att den lugnar ner sig, säger hon.

Sedan tidigare har skolan föreberett sig för att kunna ställa om till fjärr- och distansundervisning. De gjorde att de enligt henne kunde ställa om på en dag.

– Det är ett fantastiskt teamarbete som alla har medverkat till, säger Eva Holm.

Hur ser smittspridningen ut i de andra skolorna? Finns det smitta även där eller är det någon som är mer fredad?

– Jag tror inte att man kan säga att någon är fredad. Men insatsen att gå över till fjärr- och distansundervisning finns inte någon annanstans, säger Eva Holm.

För att det ska ske krävs det enligt henne ett klusterutbrott. Det ser kommunen inte någon annanstans i dagsläget. Samtidigt är samhällsspridningen av covid-19 hög.

– Omikron smittar så snabbt. Läget ändrar sig snabbt och våra åtgärder måste anpassas därefter, säger hon.

Jenny Gremar, rektor på Värgårdsskolan 7-9, berättar att det är första gången under pandemin som skolan fått övergå till fjärr- och distansundervisning.

– Vi har egentligen vetat att det här kan ske. Vi har sedan pandemins utbrott haft en beredskap för att med kort varsel kunna ställa om, säger hon.

Eleverna kommer att kunna koppa upp sig på sina datorer och följa lektionerna i realtid från hemmet. De elever som har stora behov av stöd kommer även i fortsättningen få möjlighet att komma in till skolan för att få hjälp.

Enligt Jenny Gremar kommer eleverna kunna hämta matlådor i Kisa, Rimforsa och i Horn.

Hon säger att hon är imponerad över hur väl personalen hanterat förändringen.

– Informationen gick ut sent i går eftermiddag och i morse hade jag avstämning med alla undervisande lärare i årskurs nio. Då fanns det en positiv inställning och känslan av att: "Nu gör vi det här".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!