Kinda i kontakt med Coccozza

Stiftelsen Kindahus är ensam aktör på bostadsmarknaden i Kinda. Kommunens ledning hoppas att Michael Cocozzas Botrygg AB riktar blicken mot Rimforsa.

Bostäder här 2025? Så hoppas politikerna.

Bostäder här 2025? Så hoppas politikerna.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

KINDA2015-05-28 08:00

De tolv lägenheterna i trygghetsboendet i Rimforsa fylldes snabbt. Trygghetsboendet var Kindahus första nyproduktion på 25 år. Ytterligare nyproduktion står inte på den omedelbara dagordningen: "Produktionskostnaderna är alltför höga", säger Per Cedervall, vd i bostadsbolaget.

Behovet av nya bostäder kvarstår. Kommunledningen och Kindahus delar uppfattningen att åtminstone ännu ett trygghetsboende för äldre behövs: "Vi är medvetna om de demografiska förändringarna och vilka krav och förändrade behov som den växande andelen äldre för med sig", säger Lars Wiström, ordförande i Kindahus styrelse.

Hans Måhagen (S) och Björn Hoflund (M), Kinda kommuns ledande politiker, vill se fler aktörer på bostadsmarknaden i Kinda: "Rimforsa med sin närhet till expansiva Linköping bör vara särskilt intressant", säger Hoflund.

– Vi har talat med Michael Cocozza, vd för Botrygg AB i Linköping, och är överens om att återuppta samtalen senare.

Arbetsgrupp

Med "senare" avses Kinda kommuns planer för det "nya" Rimforsa: "Vi tar ett helhetsgrepp när det gäller planeringen av Rimforsas utveckling", säger Björn Hoflund. Helhetsgreppets första åtgärd är tillsättandet av en arbetsgrupp med Mattias Nilsson, utvecklingschef i Kinda kommun, som ordförande.

– När aktivitetsområdet Hackel blir verklighet frigörs mark på bland annat nuvarande Åsundavallen och den kan användas till att bygga bostäder på, säger kommunalrådet Hans Måhagen. Politikerna hoppas att byggföretagens intresse för Linköping skvätter över på Rimforsa: "Rimforsas närhet till Linköping är en konkurrensfördel", säger Måhagen.

Boverket räknar med att det måste byggas 70 000 nya lägenheter per år till 2020: "Alla kan inte byggas i de större städerna", säger Hoflund.

Dialog

Planerna för Rimforsas framtid berördes vid kommunledningens träff med ledningen för Kindahus: "Den nya majoriteten är mån om att upprätthålla en fortlöpande dialog med Kindahus", säger Björn Hoflund. Per Cedervall och Lars Wiström från bostadsbolaget redogjorde bland annat för bolagets fortsatta upprustning av det befintliga lägenhetsbeståndet: "I år investerar vi till exempel tre miljoner kronor i två nya hissar på Bergdalagatan 7 i Kisa", säger Cedervall.

Färre anställda

Kindahus förvaltar 914 bostäder plus kontors– & butikslokaler. 200 lägenheter byter hyresgäster varje år. "Vi satsar hårt på att höja underhållsnivån", säger Cedervall. Antalet anställda har bantats från 22 till 10: "Ett led i vår strävan att att sänka driftskostnaderna, nu köper vi in tjänster när så behövs, samtliga uppsagda har nytt jobb", säger Cedervall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!