Roger Rydström (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande:
– Vi ligger en miljon över budget och för 2019 finns ett sparförslag på två miljoner kronor.
Problemet, enligt Rydström, är att hemtjänstens arbetstid är för kort hos Kindabor som har rätt till hjälp i vardagen för att kunna fortsätta bo kvar hemma. Insatserna kan bestå av städning, tvätt, inköp, trygghetslarm, leverans av matkorg och personlig omvårdnad.
– Den ligger i dag på drygt femtio procent, men borde vara 65-70 procent om man jämför med jämnstora kommuner. Vi har jobbat mycket med att höja kundtiden, men det är svårt och det har varit så länge.
Hoppet har ställts till tekniska lösningar där anställda inom hemtjänsten kan göra sina besök utan att använda nycklar. Tekniken tillåter även att den nödvändiga dokumentationen kan ske med mobiltelefon.
Allt för att spara tid. Men så har inte skett.
– Det har varit väldigt svårt att få till en förbättring.
Vad går resten av tiden till?– Resor och dokumentation samt bomtid när brukare som är biståndsberättigade inte orkar eller vill ha hjälp.
Hur märker brukarna av att den så kallade kundtiden inte är så hög som ni önskar?– De ska inte behöva märka något alls och vi har heller inte fått några signaler om det. Min uppfattning är att brukarna är mer än nöjda.
Så vad handlar det om egentligen?– Vi har ett krav på att få ihop nämndens budget.
Hur ska ni klara det?– Vi har gett ansvarig för hemtjänsten att titta på det.
Är det fel på organisationen?– Det är det vi tittar på och vi ska presentera en organisationsplan till kommunstyrelsen så fort som möjligt.
För att allt ska gå i lås krävs att sju-åtta tjänster inom hemtjänsten försvinner till nästa år, enligt Roger Rydström.
– Om vi inte behöver så mycket personal så sparar vi två miljoner kronor. Men vi ska inte säga upp någon personal utan samtliga erbjuds arbete inom äldreomsorgen. Det kan jag lugnt säga.
Det betyder att de som blir kvar ska springa ännu lite fortare mellan sina åtaganden?– Nej, de ska inte behöva springa fortare, men arbetstiden som är till för brukarna ska utnyttjas bättre.
Den 1 januari 2009 trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft. Lagen ska underlätta för kommuner att öka valfriheten för sina invånare. Syftet är främst att stärka de äldres inflytande och göra det möjligt för dem att välja vem som ska utföra beviljade insatser.
Kan det vara nåt för Kinda?– Det är inte aktuellt.