Ingen ändring om busskort

Ingen fri buss för skolungdomar på kvällar och helger. Det har Kindas styrande politiska majoritet nu drivit igenom.

Elevers busskort. Protesterna från ungdomsverksamheterna i Kinda rubbar inte politikernas beslut om att köpa in ett nytt busskort med begränsade åktider.

Elevers busskort. Protesterna från ungdomsverksamheterna i Kinda rubbar inte politikernas beslut om att köpa in ett nytt busskort med begränsade åktider.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kinda2016-08-18 12:00

I våras beslutade den styrande majoriteten i Kinda kommun att dra in på elevers busskort. I höst får elever som är berättigade till busskort endast åka under skoltid och fram till klockan 19. Tidigare kunde eleverna även åka efter klockan 19, helger och sommarlov.

Beslutet har mött protester på flera håll, bland annat från representanter från Ungdomsrådet, elevrådet på Värgårdsskolan samt fritidsgården i Kinda. I ett brev till kommunen uppmanas den politiska majoriteten som leds av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna att tänka om. De föreslår att busskortet ska gälla för alla elever och dygnet runt för att värna om ungas aktiviteter på fritiden. Annars skulle det få stora konsekvenser för såväl ungdomar som för Kindas fritidsverksamheter.

På senaste mötet i kommunstyrelsen kom frågan därför åter upp på politikernas bord och oppositionen Liberalerna, Landsbygdspartiet oberoende och Vänsterpartiet yrkade då på en återremiss av ärendet.

– Skrivelsen vi fick var lång och beskrev vad det skulle betyda för fritidsverksamheten om fler fick åka buss, säger Lars Karlsson (L).

– Östgötatrafiken har samtidigt dragit ned på busslinjerna på landsbygden så de barnen är nu helt utan trafik, säger han.

Oppositionen ville därför utreda andra alternativ och titta titta på vad det skulle kosta att erbjuda eleverna en generösare skolskjuts. Men förslaget om återremiss röstades dock ned.

Förklaringen är helt enkelt att det ”nya” busskortet är billigare att köpa in från Östgötatrafiken, berättar kommunstyrelsens ordförande Hans Mohagen (S).

– Tidigare fanns det två olika busskort för samma pris. Nu har Östgötatrafiken gjort om, båda busskorten finns kvar, men det som gäller fram till klockan 19 är betydligt billigare.

Kommunen har tagit hjälp av en jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att reda ut vilka krav som kan ställas på huvudmannen när det gäller skolskjuts.

– Kommunens ansvar är att se till att skolungdomarna kommer till och från skolan. Skulle vi göra något annat skulle det bli ett så kallat gynnandebeslut.

Det finns en oro för hur det här ska påverka fritidsverksamheten?

– Vi uppfyller det krav som ligger på kommunen när vi köper det här kortet. Det finns också ett föräldraansvar och man kan köpa fritidskort för 180 kronor i månaden.

Fritidskortet hjälper dock inte landsbygdeleverna eftersom de inte får busskort alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!