I 26 år har Lena Käcker Johansson kämpat för sin åsikt

Lena Käcker Johansson (KD) var ordförande i kommunfullmäktige första gången 2002. Men hon anser sig inte ha speciella "ledaregenskaper".

"Jag finner så" är ett uttryck Lena Käcker Johansson (KD) ofta säger i sin roll som ordförande för kommunfullmäktige i Kinda.

"Jag finner så" är ett uttryck Lena Käcker Johansson (KD) ofta säger i sin roll som ordförande för kommunfullmäktige i Kinda.

Foto: Sofia Wiman

Kinda2024-02-18 16:00

Många kvinnor har under decennierna engagerat sig i Kindas kommunpolitik. Men Lena Käcker Johansson (KD), kommunfullmäktiges ordförande, berättar att förra mandatperioden var en period med tråkigare politiskt klimat. 

– Det är partiernas ansvar att se till att det blir en blandad bild av politiken, med olika ledamöter. Det är viktigt att alla sidor får komma fram. Det är klart att det politiska klimatet påverkar, om man känner att man tas på allvar eller inte, säger hon och fortsätter:

undefined
Lena Käcker Johansson (KD): "Hela Kinda ska ta del av service som skola, vård, och omsorg".

– Partierna måste vara modiga och våga utse kvinnor på olika poster. Om man inte ens får börja så kan man ju inte lära sig. Kvinnor är nog oftare så att man känner att man måste kunna någonting innan man tackar ja till ett uppdrag. 

Den här mandatperioden är det stor skillnad, nu är det många kvinnor som är politiskt aktiva i de olika partierna. Lena Käcker Johansson tycker att fler, både kvinnor och män, borde engagera sig politiskt. 

– Det skulle vara mycket bättre om det var fler olika kompetenser så att det inte blir en för likartad grupp. Man behöver inte sitta med i en nämnd eller i fullmäktige, bara man går med i ett parti och får höras. 

Handlar det om representation?

– Det är ju bra att politiken avspeglar samhället. Den som har ett förtroendeuppdrag har till uppgift att se till helheten.

undefined
"Det bästa som finns är att umgås med barnbarnen", säger Lena Käcker Johansson (KD). Hon tar gärna med dem hit till Åsundabadet i Rimforsa.

Lena Käcker Johansson flyttade till Kinda 1985 när hon gifte sig. Hennes make var politiskt aktiv. Lena fick ett litet uppdrag, och sedan dess har hon varit engagerad i politiken. Hon kom med i kommunfullmäktige 1998 när KD kom in med fyra mandat. Lena Käcker Johansson är nu ordförande i fullmäktige för tredje gången. Första gången var 2002. Men hon tycker inte själv att hon har typiska "ledaregenskaper".

– Men just ordförandeposten i kommunfullmäktige är tacksam, den är så formell. Och så är det kul att få inviga olika saker!

Varför engagerade du dig just i KD?

– Människosynen är det främsta – alla människors lika och unika och okränkbara värde. Just detta med ”okränkbara” är extra viktigt för mig. 

Vad är det värsta med kommunpolitik?

– När det medvetet sprids osanningar. Man ska tycka olika saker, absolut, men man får inte ta genvägen via osanningar. Man måste vara mer ifrågasättande, både som politiker och medborgare. 

Hot mot politiker tycker Lena också är "bedrövligt".

– Man måste förstå att man gör folk illa, även om man skriver något på sociala medier. Det bidrar inte heller till vare sig demokrati eller att fler vill engagera sig politiskt. 

undefined
Ett av Lena Käcker Johanssons (KD) stora intressen utanför politiken är handarbete. Mössan har hon stickat själv.

Förra gången frågan om vindkraft var på tal 2020 fick hon många otrevliga meddelanden. Då överklagade KD tillsammans med Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet det beslut som fattades (att använda det kommunala vetot).

– Jag tycker att planerna på vindkraftverken i Horn är bra. Det har gjorts mängder av utredningar för att se om det passar här, och det har inte hittats någonting som talar emot det. Nu är det upp till andra myndigheter – det är inte kommunen som ska sätta stopp.

– Jag kan förstå att man inte gillar vindkraft, men man kan ändå inte sprida falsk information. Vindkraften har med förvaltarskap att göra – miljö och natur är viktigt.

Helheten är något Lena ofta återkommer till. Det är en fråga hon drivit länge. Hon menar att nämnderna inte ska agera fristående från varandra och att kostnader inte ska skjutsas mellan olika nämnder, utan att det ska finnas övergripande kommunala mål.  

– Man får inte tappa helhetsperspektivet. Det måste finnas service för de som bor på landsbygden – skola, vård och omsorg. Hela Kinda ska fungera.

undefined
Som kommunfullmäktiges ordförande i Kinda är det Lena Käcker Johansson (KD) som håller i klubban.

Demokratifrågan är oerhört viktigt för Lena Käcker Johansson.

– Det är inte självklart att man har en fungerande demokrati, utan det är något man måste arbeta för hela tiden. Öppenhet och transparens drev jag jättemycket förra mandatperioden, säger hon.

Hon var med och påverkade att handlingarna nu finns på hemsidan och att kommunfullmäktiges möten sänds digitalt. Att vara tillgänglig som politiker är också ett sätt att jobba för demokrati och öppenhet, menar hon och tar upp de medborgarträffar som har hållits i Kinda. 

– Det ska gärna vara tematiska medborgarträffar. Vi har ju haft om det planerade vårdcentrat i Kisa och skolan i Horn, till exempel. Grejen med den representativa demokratin är ju också att man lämnar över ett visst ansvar till de förtroendevalda. 

Lena Käcker Johansson (KD) bor i Rimforsa. Utöver sin roll som fritidspolitiker jobbar hon också med regionalpolitik och som distriktsjuksköterska.
Lena Käcker Johansson (KD) bor i Rimforsa. Utöver sin roll som fritidspolitiker jobbar hon också med regionalpolitik och som distriktsjuksköterska.
Kindapolitiker

Denna artikel är del av en serie om kvinnliga politiker i partierna som representeras i kommunfullmäktige i Kinda kommun. SD i Kinda har dock meddelat att de i dagsläget inte har någon aktiv kvinnlig politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!