Högtryck på skjutbanan inför älgjakten

Hos Rimforsa Jaktskytteklubb råder högtryck inför älgjaktens start om två veckor. ”Nu måste jag skjuta godkänt för att visa att jag är värdig att vara med i jaktlaget”, säger Yvonne Ypevik, den enda kvinnliga skytten bland alla män vid älgskyttebanan.

Ensam kvinna. Yvonne Ypevik, distriktssköterska i Rimforsa, övar upp sitt skytte inför årets nalkande älgjakt. En veckas semester är bokad för att jaga älg.

Ensam kvinna. Yvonne Ypevik, distriktssköterska i Rimforsa, övar upp sitt skytte inför årets nalkande älgjakt. En veckas semester är bokad för att jaga älg.

Foto: Stefan Holgersson

Kinda2017-09-24 18:00

Yvonne Ypevik, till vardags distriktssköterska i Rimforsa, tog jägarexamen förra året.

– Det är sällsynt med kvinnliga jägare. Jag blev intresserad av kulskytte (till skillnad från hagelskytte). Älgjakten är det stora, men jag deltar även i annan jakt. Det hör till när man är med i ett jaktlag. Många i laget är här och skjuter upp, säger Yvonne.

Det är inget lagkrav på att de som ska delta i älgjakten klarar att skjuta godkänt för Jägareförbundets älgskyttemärke. Men många jaktlag kräver ändå att den som ska vara med och jaga älg klarat att skjuta godkänt på älgskyttebanan inför varje älgjaktsäsong.

– I vårt jaktlag måste man klara av det för att få delta som skytt i älgjakten. Det tycker jag är jättebra. Men lätt är det inte. Det gäller att öva mycket. Jag har varit här och skjutit flera gånger inför årets älgjakt. Dessutom har jag en helt ny bössa, som tar tid att skjuta in. Det är mycket som ska stämma, säger Yvonne.

– Tjusningen med jakten är framför allt att vara ute i naturen, sitta på pass i väntan på älgen. Jag har aldrig skjutit något djur tidigare, men är beredd att göra det om älgen ställer upp sig i bra läge. Om jag ska skjuta ska jag vara säker på att träffa.

Jaktintresset är stort. Rimforsa Jaktskytteklubb, som håller till i Opphemsskogarna utanför Rimforsa, har cirka 400 medlemmar. Antalet har ökat de senaste åren.

– Trycket på älgskyttebanan har ökat enormt de senaste två-tre veckorna. Under en helg har vi ett 50-tal skyttar som är här och tränar upp sig inför älgjakten. Vi har skyttar från Linköping och vida omkring, säger Mats Samuelsson, ordförande i jaktskytteklubben.

Övningsskjutningen går som på löpande band med två deltagare åt gången i var sitt ljudisolerat skyttebås, och med en övervakande skjutledare däremellan. Det skjuts på stående plus löpande älg, som först kommer från höger och sedan från vänster.

– Vi har ett elektroniskt markeringssystem som fungerar väldigt effektivt. Man ser träffbilden direkt på dataskärmen. Min uppfattning är att man bör klara Jägareförbundets krav för godkänt jaktskyttebevis, men det är upp till varje jaktlag att sätta krav på hur vältränade jägarna behöver vara inför jakten. Lika viktigt är att ha ett väl inskjutet vapen. Jag kan ibland se att en del inte har det, vilket är lite skrämmande. Det är en säkerhetsfråga, säger Mats.

Skjutledare. Fredrik Johansson övervakar skjutningen på älgbanan. Träffarna syns direkt på dataskärmen via ett elektroniskt markeringssystem.
Skjutledare. Fredrik Johansson övervakar skjutningen på älgbanan. Träffarna syns direkt på dataskärmen via ett elektroniskt markeringssystem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!