Högt söktryck till vårdutbildningen

Vård- och omsorgsutbildningen på Kinda Lärcentrum blir alltmer eftertraktad. Till höstens 25 platser sökte 35 personer – en topp sedan starten 2008.

Lärare på Lärcentrum: Johan Pettersson och Inger Carlström.

Lärare på Lärcentrum: Johan Pettersson och Inger Carlström.

Foto: Linn Moberg

KINDA2014-08-15 13:00

Lärarna Johan Pettersson och Inger Carlström laddar inför höstterminen. De har en full klass som börjar vård- och omsorg på måndag. En vuxenutbildning där de studerande läser samma kurser som en undersköterskeelev på gymnasiet.

– Många utav de som kommit in har erfarenheter sedan innan, genom sommarjobb eller praktik. Det bådar gott för förförståelsen, säger Inger Carlström.

I år har rekordmånga ansökt, och skulle någon hoppa av står nio personer som reserv.

Av de 35 som ansökt är två män och resterande kvinnor. Åldersmässigt varierar de blivande eleverna från 20-åringar till 50-åringar.

– I år har vi faktiskt det lägsta antalet män i klassen hittills. Vi ser gärna att fler män söker sig till vården, säger Inger Carlström.

I Kinda är vård- och omsorgssektorn en stor arbetsgivare. Johan Pettersson, nyanställd lärare på Kinda Lärcentrum, menar att man som färdig undersköterska har goda förutsättningar till jobb direkt efter avslutad utbildning.

– Av min tidigare erfarenhet som lärare på Birgittaskolan får många jobb direkt, säger han. Är man dessutom beredd att pendla är arbetsmarknaden ännu större.

– Det är likadant för dem som har gått utbildning hos oss, säger Inger Carlström.

– Man har minst ett sommarvikariat. Av de som gick ut i våras vet jag några som redan har fått fast anställning dessutom.

Antagningen görs utifrån två förordningar, vuxenförordningen och yrkesvuxförordningen. Det innebär att den som står längst från arbetsmarknaden, har lägst betyg och löper störst risk för att bli arbetslös, är den som har förtur till en utbildningsplats.

Hur påverkar det kvalitén på framtida vård- och omsorgspersonal?

– Det går ju att ifrågasätta naturligtvis. Men som nu när vi har många som söker är de förhoppningsvis måna om sin plats. Och eftersom många också redan har viss erfarenhet av yrket vet de vad som väntar. Även en informationskväll vi hade gjorde förhoppningsvis att de som inte passar inte heller väljer att söka, säger Inger Carlström.

Sökande och färdigutbildade

Antal sökande och antal examinerade på Kinda Lärcentrums vård-och omsorgsutbildning (25 platser), gymnasial nivå 1650 poäng.


vt 2010
29 sökande personer
24 personer gick ut


ht 2011
21 sökande
14 gick ut


vt 2013
27 sökande
21 gick ut


ht 2014
35 sökande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!