– Vi har bemanningsproblematik på grund av hög frånvaro och den stora smittspridning som är i samhället just nu. Därför larmar vi nu för att det skulle kunna bli så att vi måste skjuta upp eller tunna ut vissa serviceinsatser, framför allt städning. Vi gör vad vi kan för att inte inskränka den typen av insatser heller, men vi har gått ut med en förberedelse på att det kan ske, säger Eva Hulth, biträdande förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen.
Hur hög är frånvaron?
– Det kan jag inte säga. Man kan ta fram en dagsbild, men den säger inte så mycket för det är inte enbart ordinarie personal som är sjuka utan också de som brukar komma in och vikariera vid sjukdom.
Eva Hulth understryker:
– Men det är inte så att vi låter bli att komma om man har personliga behov. Tvärtom, det är dem som vi fokuserar på just nu.
Har ni tvingats skjuta på några besök än, eller har ni än så länge bara larmat för att det kan komma att ske framöver?
– Jag har inte fått någon rapport för den här veckan, men förra veckan behövde vi inte göra det.
Om ni tvingas skjuta på några insatser, hur löser ni det rent avgiftsmässigt för de drabbade?
– Det anpassas. Man betalar för den tid som man har haft personer på plats.
Har ni fått några indikationer på hur dessa potentiella prioriteringar påverkar era hemtjänstmottagare?
– Jag tror inte att det har varit så stor påverkan för den enskilde individen, och förhoppningsvis kommer det heller inte att bli det. Jag hoppas och tror också att de allra flesta förstår att en fördröjd städinsats är ett ganska litet ingrepp nu när vi har en enorm anspänning i hela samhället.
Möjligtvis kan hemtjänstmottagare uppleva att det kommer mer ny personal på kortare tid än vad det vanligtvis brukar göra. Det på grund av att personalgrupperna kan behöva justeras mer än vanligt.
– För att nå vissa personer kan man behöva körkort och i andra fall kanske man behöver ha en delegering för att kunna ge medicin och då kan vi behöva styra om i personalgruppernas struktur för att tillgodose de behov som finns.
Hur länge förväntas dessa prioriteringar att fortgå?
– Jag vet inte, anpassningarna görs ju efter smittspridningen och frånvaron av personal. Men nationellt säger man ju att den här veckan som vi är i nu väntas ha högst smittoläge och då kan man ju räkna med att vi kommer ha fortsatt höga sjuktal i en-två veckor till.