– Jag är egentligen nybörjare, men jag har haft en bra lärare, säger Malin Stödberg och ser på sambon Jonas Hellström.
De båda träffades för nio år sedan och då blev Malin intresserad av fisket. Jonas har fiskat sedan han var fem år, i början hjälpte mormor honom att meta från bryggan i Loftahammar. Idag bor paret i Kisa.
– Nu är det nästan det enda vi gör. Vi köper fiskegrejer och kläder för fiske, planerar inför tävlingar och tävlar tillsammans, säger Jonas.
De tävlar i trolling, vilket innebär att man har fyra fiskespön vars beten dras efter båten. Ofta använder man paravaner, vilket är ett fiskeredskap för att sprida betet i sidled efter båten. Det team som fångar den längsta gäddan under en viss tid vinner.
– Och det är alltid "catch and release". Förra året kom vi på femte plats i SM och försöker nu kvalificera oss för kommande mästerskap, säger Malin.
Vad krävs för att bli bra på trolling?
– Det är mycket arbete inför tävlingarna. Man får reda på vilken sjö tävlingen avgörs på, och då gör vi research med djupkarta och försöker övningsfiska innan själva tävlingsdagarna. Vilket bete man väljer är också viktigt, säger Jonas.
– Jag tror att vi är ett bra team. Vi planerar noggrant och står fast vid vår plan. Dessutom är det högt i tak, säger Malin.
De pratar engagerat och med mycket kunskap. Det märks att de delar passionen för fisket tillsammans.
Vilka är de bästa tipsen ni kan ge till en nybörjare?
– Att fiska med jigg är enkelt, och då främst försöka fånga gädda och abborre, säger Jonas.
Han berättar att man bör ha en ljusare jigg om man fiskar i klart vatten, och en dovare jigg om vattnet är mörkare.
– Det kanske är tvärtom än vad man tror, tillägger han.
– Sen behöver man hitta rätta knycken när man vevar in. Grundregeln är att om det är kallt vatten är fiskarna inte lika aktiva, då vevar man lite långsammare, och även lite djupare, fyller Malin i.
Men är det inte risk för bottennapp om man fiskar för djupt?
– Jo, men det händer även den bästa. När vattnet är varmt blir fisken mer aktiv, och hugger då även på betet närmre vattenytan, säger Jonas.
De berättar att bästa tiden för lyckosamt fiske är under försommaren. Då har många av fiskarterna nyligen lekt och är extra hungriga. I grunden handlar det om att hitta var betesfisken, siklöjan, går. Omkring de stimmen finns de större fiskarna.
Var i Kinda är det bäst fiske?
– Om man vill ha stora gäddor finns många i södra Åsunden, men även omkring Mjölkvik, säger Jonas.
– Men ingen regel utan undantag. Jag gillar att tänka utanför boxen, säger Malin.
Hon visar upp ett foto när hon fångat en 116 cm lång gädda. Det tog 15 minuter att få upp den. Tyvärr skedde det under en göstävling, men personbästa för gädda blev det ändå.
Vad är det bästa med att fiska?
– Det är dels att vara ute i friska naturen, men även spänningen förstås. Jag är en tävlingsmänniska så jag vill alltid stanna ute lite till. Kanske får vi napp snart?
Hon berättar vidare att det är få kvinnliga deltagare i fisketävlingarna, och i början var vissa medtävlare tveksamma om hon kunde hantverket. Efter hand såg de att hon visste vad hon sysslade med.
– Nu för tiden när någon har frågor om fiske ringer de henne istället för mig, säger Jonas och ler mot Malin.