Vi har tidigare berättat om arbetet med att ändra färdtjänsttaxorna.
Bakgrunden är att Region Östergötland tar över ansvaret för kommunens färdtjänst i juli. I och med det ritas även zonkartan om där kommunen delas i två zoner.
Kommunen får själv bestämma över avgifterna och i det ursprungliga förslaget föreslogs det att priset för korta resor skulle höjas med sex kronor. Samtidigt skulle det bli billigare att åka längre sträckor.
Samhällsbyggnadsnämnden klubbade förslaget men när det nådde kommunstyrelsen lyfte Pierre Ländell (LPO) en fundering om det skulle vara möjligt att alla färdtjänstresenärer i kommunen fick åka till samma pris. Det slutade med att politikerna beslutade att återremittera ärendet.
När kommunstyrelsen möttes under måndagen kom ärendet upp på nytt. Nu fanns det två förslag att ta ställning till. Det ena var det ursprungliga förslaget och det andra ett förslag om att alla i kommunen ska resa för samma taxa och att kommunen skjuter till mellanskillnaden för en del av resorna.
Enligt kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M), var politikerna eniga.
– Vi är överens om att vi ska ha en taxa, säger han.
Priset föreslås ligga på 26 kronor.
– Det blir samma kostnad, oavsett om det är en kort eller lång resa, säger Segerstéen.
I slutänden är det kommunfullmäktige som ska avgöra frågan.
För att alla ska kunna resa för samma kostnad kommer kommunen att behöva skjuta till mellanskillnaden för en del av resorna.
– Vad den siffran blir kommer vi att få återkomma till, säger Christer Segerstéen.
Enligt honom föreslås kostnaden att tas från budgetposten oförutsedda utgifter i år. Framöver ska kommunen budgetera för kostnaden.
En anledning till att politikerna enats om förslaget är att Kinda är en geografiskt stor kommun.
– Tar du Ödeshög, Vadstena eller Boxholm så är det här en icke-fråga. Där hamnar alla inom zon ett, säger Christer Segerstéen.
Enligt honom gick resonemanget att alla i kommunen ska ha samma chans att ta sig till huvudorten Kisa.
Conny Forsberg (S) fyller i:
– Sedan tycker jag att även de svagaste i samhället ska ha en möjlighet att träffa nära och kära och inte bara kunna använda sådana här saker för att ta sig till vårdcentralen.
Pierre Ländell (LPO) säger att det är en stor vinst för alla som åker färdtjänst.
– Jag är jätteglad.