Fortsatt få kvinnor i politiken

Politiken i Kinda fortsätter att domineras av män. I såväl kommunfullmäktige som i nämnder och styrelser.

Män så långt ögat kan nå. I Kinda kommunfullmäktige tar männen 24 platser i besittning på totalt 35 stolar.

Män så långt ögat kan nå. I Kinda kommunfullmäktige tar männen 24 platser i besittning på totalt 35 stolar.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2018-12-13 06:00

Det står klart efter utgången av en lång rad valärenden inför mandatperioden 2019–2022. Av kommunfullmäktiges 35 ledamöter är 11 kvinnor.

När det gäller platser i nämnder och styrelser är fördelningen densamma. På 92 ordinarie uppdrag återfinns 66 män och 26 kvinnor.

– Suck, säger Lena Käcker Johansson (KD) som har lång erfarenhet som förtroendevald i Kinda. Senast som ordförande i fullmäktige.

– Det är oerhört sorgligt att inte fler kvinnor som står på partiernas listor får chansen. Nu är det män som sätter sig på flera stolar i stället för att låta en kvinna ta en av dem.

Lena Käcker Johansson är ingen vän av kvotering, men anser ändå att det är viktigt att frågor bli belysta ur flera perspektiv.

– Om det blir en för snäv bild av Kinda är det inte bra.

Varför ser det ut som det gör?

– Det kanske inte är så lockande att träda in i de här positionerna. Därför måste det bli roligare att vara med och det måste bli slut på fasoner som pajkastning och liknande. Det lockar inte.

Lena Käcker Johansson tänker bland annat på kommentarer som skrivs i sociala medier och inlägg riktade mot politiskt ansvariga.

– Det behöver bli en annan attityd så att de som vill vara med och påverka med goda idéer blir intresserade och inte bara tystas ned.

Vad kan hända om snedfördelningen fortsätter?

– Jag känner oro för Kindas framtid, absolut. Vi har väldiga utmaningar i länet och i Kinda, och det fixar sig inte självt. Demokrati byggs av folket tillsammans, inte av några enstaka personer eller inlägg på facebook.

Anne Bergman Gustavsson (M) är ny i kommunpolitiken från och med mandatperioden 2019–2022. Hon beklagar den manliga dominansen.

– Det är synd att det är på det sättet. Samtidigt är jag inte för kvotering utan anser att lämpligheten är viktigast. Men det borde vara jämnare fördelning mellan män och kvinnor.

Varför ser det ut som det gör?

– Jag vet inte.

Hans Måhagen (S) ser snedfördelningen som en "oerhört viktig fråga" när det gäller rekrytering av unga, nysvenskar och kvinnor i politiken.

– Tyvärr har vi färre kvinnor än andra kommuner, men jag har ingen förklaring. Jag tycker inte vi har något otrevligt samtalsklimat med varandra, sen kan ju ändå någon tycka det. Och någonstans tillhör det samtidigt det politiska spelet att man torgför olika uppfattningar. Då kan det ibland låta hårt, men vi har inga personangrepp eller fula knep.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!