Veckans blåst har orsakat vindfällen i Kinda

Många träd har fallit i Kinda i veckan, till följd av den starka blåsten.

Under natten mot måndagen föll ett träd över riksväg 134, strax öster om Kisa i höjd med Millingetorp.

Under natten mot måndagen föll ett träd över riksväg 134, strax öster om Kisa i höjd med Millingetorp.

Foto: Per Svensson Borrud

Kinda2022-01-21 15:00

– Det har blivit en del vindfällen. Största skadorna ser vi i nya skogskanter som bildats efter att angränsande bestånd har föryngringsavverkats, säger Lucas Andersson, områdeschef på Södra skogsägarna i Åtvidabergs verksamhetsområde, där Kinda ingår.

Hur mycket förödelse kan vi se i området nu?

– Vissa markägare har drabbats hårdare än andra. Det största sammanhängande och nedblåsta området, som vi vet om i dag, i Kinda- och Ydreområdet är ett par hundra kubik.

Andersson berättar att cirka 55 procent av den privatägda skogsarealen i Kindaområdet är medlemsanslutet till Södra skogsägarna.

– Många självverksamma skogsägare, eller de som är delvis självverksamma, tar normalt sett hand om sina vindfällen själv. Många gör nog det även i år, trots att det har blivit mer än ett normalår. Men Södra hjälper de medlemmar som ber om hjälp så gott vi kan med såväl inventering som upparbetning av vindfällen.

undefined
"Det viktigaste arbetet görs ofta långt innan det blåser", säger Lucas Andersson, områdeschef på Södra skogsägarna i Åtvidabergs verksamhetsområde, där Kinda ingår.

Peter Samuelsson är ansvarig för stormpåverkan vid Boxholms skogar AB. Företaget förvaltar 34 200 hektar skogsmark.

De kraftiga vindar som blåst under veckan har drabbat bolaget. Även om läget inte är alarmerande ställer det till problem.

– Det är främst våra områden söder om Sommen som drabbats, ned mot Österbymo och Kinda. Norr om Sommen har vi inte lika mycket skador på skogen.

undefined
Peter Samuelsson, Boxholms skogar AB, berättar att det främst är deras skogsområden söder om Sommen som drabbats, ned mot Österbymo och Kinda.

Pär Fröjd, som driver Fröjds åkeri, kan även han bekräfta ovanstående uppgifter om fallna träd i Kindaskogarna.

– Det finns väldigt mycket vindfällen och det har gjort att vi haft svårt att komma fram på mindre skogsvägar där det legat träd.

Åkeriet, som har sin bas i Kisa, kör skogstransporter på uppdrag av skogsföretag. Tidigare har de tackat de forna, stora stormarna för att deras företag vuxit som det gjort. Men än har de inte, för egen del, kunnat se de stora konsekvenserna av veckans blåst.

– De vindfällen som blivit har inte börjat huggas upp och transporteras bort än. Den här veckan har handlat om att hjälpa till så att el och vägar börjar funka igen, berättar Pär Fröjd.

Under måndagskvällen hade hans åkeri mycket att göra.

– Det var svårt att hålla igång över huvud taget på vissa sträckor, för att det låg så mycket vindfällen över vägarna. Vi fick till och med åka ifrån vissa objekt.

Konsekvenserna av torsdagsnattens blåst hade Pär Fröjd, under torsdagsförmiddagen, ingen större uppfattning om.

– Jag vet inte riktigt hur mycket blåsten har tagit, jag har inte hört något än.

undefined
Pär Fröjd tillsammans med sönerna Jonas Fröjd och Marcus Fröjd. De arbetar på Fröjds åkeri. Under veckan har de haft mycket att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!