Facit: Fortsatt manlig dominans

Elva kvinnor. Tjugofyra män. Så blir könsfördelningen i Kinda kommunfullmäktige de närmaste fyra åren.

Varannan damernas var många partiers ambition i fullmäktigevalet. Så blev det inte.

Varannan damernas var många partiers ambition i fullmäktigevalet. Så blev det inte.

Foto: Torbjörn Lindqvist/arkivbild

KINDA2018-09-27 13:30

Det betyder att den manliga dominansen cementeras i Kindapolitiken. I stort sett samma förhållande har gällt under den nuvarande mandatperioden 2015–2018.

Enligt rapporten "Kvinnor och män i Östergötland" från 2015 hade Kinda tillsammans med Ödeshög lägst andel kvinnor i kommunfullmäktige i hela länet.

Trots att flera av partierna i Kinda haft målsättningen "varannan damernas" på röstsedlarna vid valen 2010, 2014 och 2018.

Två kvinnor var dock ytterst nära att ta plats i kommunfullmäktige via personröstning.

Både Marita Wolf (S) och Maj-Viol Thostrup (V) uppfyllde villkoret på minst fem procent av sina respektive partiers röster.

Men ingen av dem lyckades nå upp till nådde upp till kravet på minst 50 personkryss. Marita Wolf var närmast med sina 44 kryss.

Och om det är glest med kvinnor i kommunens högsta beslutande organ i Kinda så är det ännu tunnare när det handlar om etnicitet. Inte en enda ordinarie ledamot med utländsk bakgrund.

Mycket talar för att män även kommer att inta ledande förtroendeuppdrag i kommunens nämnder och styrelser. Den som tror att en kvinna tilldelas posten som ordförande i kommunstyrelsen, samhällsbyggnadsnämnden, bildningsnämnden eller vård- och omsorgsnämnden räcker upp handen.

Obalansen går även igen när det ålder. Generellt sett är det inga duvungar som ska sitta på fullmäktiges 35 pinnar de närmaste fyra åren.

Ledamöter i 30- och 40-årsåldern är bara undantag som bekräftar regeln. Inget av de nio partierna i fullmäktige har en ordinarie ledamot i 20-årsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!