De bussar folk till konserter

Känns det långt att åka själv till en konsert i Linköping? I höst kommer bussar att hämta upp folk i Kisa och Rimforsa och ta med dem till Konsert och Kongress.

Eva Andersson Östgötamusiken.

Eva Andersson Östgötamusiken.

Foto:

Kinda2017-08-19 07:00

Ett pilotprojekt kommer att starta där Östgötamusiken i samarbete med Sensus kommer att erbjuda Kindabor transport till Konserter. Det är Östgöta Blåsarsymfonikers konsertserie ”Crusellserien” som bussarna ska köra folk till.

Redan nu kan du som är intresserad anmäla dig hos Sensus. Du köper ett abonnemang för 1200 kronor och då ingår bussresa till och från linköping och inträde på alla sju konserter i serien. Abonnemangen är inte personliga, så du och grannen kan dela på ett och åka på varannan konsert om ni vill.

Initiativtagare till projektet är Eva Andersson som jobbar på Östgötamusiken.

– Vi består av tre ensembler, två av dem är lite mindre och åker runt i länet och spelar. Men den tredje är större och spelar nästan bara på konsert och kongress i Linköping. Jag tänkte att det kanske finns ett intresse för folk ute i kommunen att se även dessa konserter. Men många, speciellt äldre, kanske har svårt att ta sig in själva.

När hon kläckt idén med upphämtning av konsertgäster hörde hon av sig till Sensus och de nappade direkt.

– Jag skickade sedan ett mail till alla kulturchefer i respektive kommun. Jag fick snabb respons från Karin Dahmén som jobbar i Kinda. Hon var positiv till projektet, då satsade vi där.

Lena Åkesson som jobbar på Sensus ser att projektet passar väldigt bra in i deras organisationsuppgifter.

– Vi har ett hållbarhetsperspektiv, det är bra att alla inte måste åka i sina egna bilar. Hållbarhet, kultur och livsfrågor är våra ledord.

Hon kontaktade Kinda och Rimforsa församling som båda såg positivt på färdtjänsten och samarbetar med Sensus i att hitta intresserade.

– I kyrkans fall finns det ofta äldre församlingsmedlemmar som inte kan röra sig så lätt, då passar det här upplägget bra. Sedan blir det en trevlig gemensam tur eftersom de åker tillsammans i bussen.

Eva Andersson berättar att det redan har hört av sig intresserade.

– En kvinna sade att hon hade gått på konserter innan men nu hade för svårt att ta sig in till Linköping själv, det bekräftar det jag misstänkte.

Det är ett lokalt bussföretag som kommer köra konsertgästerna till Linköping. I dagsläget är det en buss som kommer att avgå.

– Det blir lite först till kvarn-principen. Är intresset väldigt stort kan vi fundera på att öka, det blir ett positivt problem, säger Eva Andersson

Östgöta Blåsarsymfoniker.
Östgöta Blåsarsymfoniker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!